Staroj većini neprihvatljivo povlačenje Zakona o predsjedniku

Staroj većini neprihvatljivo povlačenje Zakona o predsjedniku

Lideri i predstavnici parlamentarnih partija ni na jučerašnjem sastanku nijesu uspjeli da postignu dogovor za prevazilaženje političke krize u kojoj se Crna Gora našla. Opozicija je zahtijevala da izboru sudija Ustavnog suda prethodi povlačenje Zakona o predsjedniku i dogovor o održavanju vanrednih parlamentrnih izbora, ali je takav redosljed koraka za parlamentranu većinu bio neprihvatljiv.

- Nažalost, nijesmo postigli dogovor ni o jednom pitanju. Žalosno je što partije nijesu našle način da idemo u rješavanje krize u kojoj se Crna Gora nalazi – saopštila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović, nakon sastanka koji je rano juče održan na njenu inicijativu.

Dodala je i kako opozicija, tokom jučerašnjeg sastanka, ,,nije željela da odstupi od svojih tvrdokornih stavova, dok su ostale partije iznosile kompromisne prijedloge koji nijesu naišli na razumijevanje druge strane“.

Đurović je sve političke partije pozvala da u narednom periodu pokušaju da dođu do rješenja i poručila da je spremna da, ukoliko volja za to postoji, organizuje još jedan sastanak.

- Ali ako ćemo na kraju svi ostati zakopani u svojim rovovima onda zaista ne vidim koja je svrha tih sastanaka - zaključila je Đurović.

Jučerašnjem sastanku je prisustvovao i lider DPS-a Milo Đukanović, koji je naglasio da vlast i opozicija imaju različite pristupe oko rješavanje političke krize.

- Moj prijedlog je bio očekivan. Kazao sam da je pristup stranke koju ja predstavljam da prvo pošaljemo jasnu poruku o privrženosti Ustavu i ustavnom poretku zemlje, da smo o izboru sudija Ustavnog suda spremni da razgovaramo što je prije moguće, ali ne na način kako je to započeto i da otvorimo razgovore o održavanju prijevremenih parlamentranih izbora – naveo je Đukanović.

Dodao je i da je, nasuprot tim prijedlozima, većina predstavnika aktuelne većine samo insistirala na tome da se izabere makar jedan sudija Ustavnog suda.

- Upotrijebljeni su vrlo adekvatni termini. Makar ćemo stvoriti privid o funkcionalnosti. Od privida nema koristi, jer nama treba rješenje. Teško je pretpostaviti da će na taj način doći i do jedne odluke, jer je potrebno da svih četvoro sudija glasa za tu odluku. Dakle, opet smo, nažalost, imali ponudu da se poigravamo sa politikom i nacionalnim interesima – kazao je Đukanović.

RAZLIČITI PRISTUPI

Ocijenio je i kako, za dogovor o izboru sudija Ustavnog suda, svi moraju napustiti dosadašnji pristup i, kako je rekao, makar na trenutak razumjeti da su primarno odgovorni prema državi.

- Ne pristajemo da se naknadno uključimo u neodgovoran prvi korak u koncipiranju prijedloga za izbor sudija Ustavnog suda. Znamo svi da će biti izabran onaj sudija koji dobije dvorećinsku većinu. Da bi se dobila dvotrećinska većina potreban je prethodni dogovor vlasti i opozicije. Ako je aktuelna većina od starta bila bez ideje bilo kakvog dijaloga sa opozicijom i ako je samo izašla sa svojom ponudom četvoro sudija, onda je jasno da ona zapravo ne računa na podršku opozicije i stvaranje pretpostavki za uspostavljanje funkcionalnog Ustavnog suda. Mislim da je ova procedura do sada promašena i da se treba vratiti na početak i pokušati ozbiljnim dijalogom doći do rješenja – smatra Đukanović.

Jučerašnjem sastanku su, osim Đukanovića, iz reda opozicije prisustvovali i predsjednici SDP-a Raško Konjević, SD-a Damir Šehović, Bošnjaške stranke Ervin Ibrahimović, Liberalne partije Andrija Popović i Albanske liste Genci Nimanbegu.

Parlamentarnu većinu su, sa druge strane, predstavljali predsjednici Demokrata Aleksa Bečić, SNP-a Vladimir Joković, Demosa Miodrag Lekić, Civisa Srđan Pavićević, Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i Radničke partije Maksim Vučinić, dok se lideri DF-a i Ure nijesu ni pojavili.

Umjesto toga, Front je za učeće na sastanku delegirao poslanice Simonidu Kordić, Maju Vukićević i Branku Bošnjak, a Ura aktuelnu ministarku ekologije i prostornog planiranja i urbanizma u tehničkom mandatu Anu Novaković.

Da na jučerašnjem sastanku nije postignut dogovor ni po jednom pitanju potvrdili su kasnije i ostali učesnici dijaloga. Sastanak je umjesto toga, prema ocjeni lidera SD-a, pokazao da se Crna Gora nalazi „u nezapamćenoj krizi“.

- Na istim smo pozicijama kao što smo bili i prije sastanka. Mi jesmo za izbor sudije Ustavnog suda, ali ne na ovakav način, već na način da stvari ponovo vratimo na Ustavni odbor da bi došli do nedostajućih imena kako bismo odblokirali Ustavni sud - rekao je Šehović koji je parlamentrnu većinu pozvao da ne doprinose produbljivanju nepovjerenja i da odustane od izmijenjenog Zakona o predsjedniku.

- O stavljanju takvog zakona u pravni promet ne može se insistirati, a ukoliko nastavi da se insistira na tome onda naš dijalog nema smisla i onda je sva odgovornost na parlamentarnoj većini. Ako bude tako, mi ćemo nastaviti sa našom vanistitucionalnom borbom i nećemo dozvoliti da takav zakon bude dio našeg pravnog sistema - poručio je Šehović, ali i dodao kako ipak vjeruje da će u narednom periodu naći „formulu za dogovor“.

NASTAVITI DIJALOG

Taj stav dijeli i lider SDP-a Raško Konjević koji je ocijenio da dijalog treba nastaviti i ubrzati, ali i dodao kako stiče utisak da predsjednica parlamenta nema dovoljno kapaciteta da vodi taj proces.

- Zadatak svih nas je da do rješenja dođemo. Ovaj saziv parlamenta treba da vrati mandat građanima kako bismo kroz izbore došli do novih rješenja. Sugerisao sam kolegama da kroz nastavak dijaloga dođemo do rješenja. Sugestija je bila da dok traje dijalog u parlamentu procesuiramo pitanja koja izazivaju i mogu da izazovu još dublju krizu. Tu prije svega mislim na Zakon o predsjedniku - kazao je Konjević, ali i upozorio i da bi dalje produbljivanje aktuelne krize samo suzilo dijalog o izboru sudija Ustavnog suda.

Konjević je istakao i da društvo koje sebe želi da predstavi demokratskim nema drugog rješenja od izbora.

- A da bismo došli do izbora nama treba dogovor oko datuma i Ustavnog suda, a za to nam je potreban dijalog - naglasio je Konjević.

Lider Demokrata Aleksa Bečić, sa druge strane, ističe kako su tokom jučerašnjeg sastanka svijedočili svojevrsnom paradoksu i potpunoj isključivosti opozicije.

- Ne osporavate stručnost kandidata za sudije Ustavnog suda, ali nećete da glasate za njih. Tvrdite da je neki zakon neustavan, a nećete da date podršku da se formira Ustavni sud, koji će odlučiti je li nešto ustavno ili ne. Tražite izbore, a prije samo mjesec ste doživjeli debakl. Ja zaista ne razumijem tu apsurdnu politiku - naveo je Bečić, te ocijenio kako je opozicija na sastanku demonstrirala „potpunu isključivost“.

A sa ocjenom da se Crna Gora nalazi u ozbiljnoj krizi koja zahvata sve grane vlasti saglasna je i poslanica DF-a Simonida Kordić, koja je ocijenila i da bi izbor sudija Ustavnog suda deblokirao cijeli proces.

- Što se tiče parlamentarne većine, ona će svakako glasati za sva četiri kandidata. Imamo priliku da glasamo za ljude koji ispunjavaju sve uslove za te funkcije - kazala je Kordić.

Njena koleginica iz PZP-a Branka Bošnjak je navela da su „maske pale“, dok je druga poslanica DF-a Maja Vukićević opoziciju optužila da svjesno blokira izbor sudija Ustavnog suda „kako bi sve više izazivali političku krizu i tako sačuvali kakav-takav rejting“.

Ona je kolege iz opozicije pozvala i da do 28. novembra, kada je u Skupštini predviđeno izjašnjavanje o predloženim kandidatima, razmisle i podrže izbor bar jednog sudije Ustavnog suda.

Zakon i na sudu u Strazburu

Kako bi došlo do obaranja neustavnog Zakona o predsjedniku koristiću sve raspoložive mehanizme koji, osim dopisa Venecijanskoj komisiji, mogu da podrazumijevaju i obraćanje sudu u Strazburu, poručio je predsjednik države Milo Đukanović.

- Mislim da je dragocjeno da kroz sva ova iskustva vidimo zapravo do koje mjere može da ide njihova neodgovornost prema ustavnom poretku i državi. Mislim da se iz svih ovih postupaka crnogorska javnost uči nekim novim saznanjima o kvalitetu crnogorske političke scene. Dakle, ako je neko imao pravo na iluziju oko toga da postoji neka rezervna evropska politika na crnogorskoj političkoj sceni od 30. avgusta, vjerujem da danas već nema nikakvog mjesta tim iluzijama – smatra Đukanović.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.