Italijanski predlozi za održivo uređenje urbanog prostora u Crnoj Gori

Italijanski predlozi za održivo uređenje urbanog prostora u Crnoj Gori

U okviru Dana italijanskog dizajna u Crnoj Gori održana je tribina posvećena Italijanskom dizajnu i pametnim gradovima gdje su predstavljeni predlozi za održivo uređenje urbanog prostora u Crnoj Gori.

Ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsella kazala je da je današnji događaj bio prilika da se uporede iskustva dviju države.

“Uska saradnja između institucija Italije i Crne Gore predstavljaju dodatnu vrijednost zato što će dati budućim studentima i profesorima mogućnost da zajedno rade na virtuelnom projektu”, kazala je Marsella.  

Direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu u Beogradu i Podgorici Antonio Ventresca naglasio je važnost saradnje institucija dviju zemlje.

“Imamo namjeru da napravimo dizajn preko saradnje koji bi postao most između kulture i dva Univerziteta. Želim da na dva načina sagledamo kako izgleda urbana mreža”, kazao je Ventresca.

Menadžer Glavnog grada Marjan Junčaj kazao je da je Podgorica nedavno kreairala akcioni plan kojim su definisani vizija i projekti  koji pokazuju kojim smjerom Podgorica treba da se kreće kada je u pitanju koncept pametnog grada.

“Mobilnost i transport, zeleni i javni otvoreni prostori, vodovod i kanalizacija, upravljanje otpadom, klimatske promjene i kvalitet vazduha su oblasti kojima najviše možemo da doprinesemo konceptu pametnog grada”, rekao je Junčaj. 

Dan italijanskog dizajna održava se u okviru prvih dana arhitekture koji je organizovala Strukovna komora arhitekata. 

„Ideja osnivanja prvih dana arhitekture krenula je prije nekih godinu dana. Tada smo željeli da napravimo jednu svojevrsnu provokaciju arhitektama da izađu iz određene konfor zone i potraže ono vanremensko u arhitekturi“ kazao je Novica Mitrović, predsjednik Strukovne komore arhitekata.

Tokom tribine studenti Univerziteta Crne Gore i Univerziteta u Đenovi predstavili su idejne projekte uređenja trga ispred Arhitektonskog fakulteta u Podgorici.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.