Mještani sela Peškovići: Spriječiti devastaciju puta i krađu šume
Foto: Privatna arhiva

Mještani sela Peškovići: Spriječiti devastaciju puta i krađu šume

Mještani sela Peškovići kod Rožaja tvrde da šumokradice nemislosrdno uništavaju njihov put, koji je saniran tek jesenas, poslije nekoliko decenija.

Stanovnik tog sela udaljenog od grada tek četiri kilometra Safet Vukelj, kaže da će, ako se ne zaustavi promet teške mehanizacije koju šumokradice koriste, put ponovo biti u katastrofalnom stanju.

“Mi smo se sa teškom mukom izborili da nam saniraju put do sela. Opština Rožaje je to uradila tek ove godine pred lokalne izbore. Nije put u potpunosti popravljen, ali je opet bolji nego što je bio. I sada treba da dozvolimo šumokradicama da ga uništavaju“, kaže Vukelj.

On zbog toga moli lokalnu upravu i njene inspekcijske službe, kao i Upravu šuma, područno odjeljenje u Rožajama, da pojačaju nadzor i spriječe i devastiranje puta i krađu šume sa područja sela Peškovići.

“Ja izražavam sumnju i da u tim nečasnim poslovima krađe šume učestvuju i neki lugari, jer je to očigledno. Peškovići nijesu daleko u planini, već samo četiri kilometra od grada. Do naših šuma, koje su velikim dijelom i privatne, može se doći samo ovim putem. Zato je to lako iskontrolisati“, tvrdi Vukelj.

Ovaj stanovnik sela Peškovići je Portalu RTCG poslao i fotografije oborenih stabala koja nijesu doznačena, kao i stabala presječenih na brzinu, od pola, što, kako kaže, svjedoči da je u pitanju krađa.

“Žalosno je to što se čini sa šumom. Nekako se čini da i šumokradicama odgovara ovo lijepo vrijeme, pa koriste poslednje dane bez snijega da izvuku što više šume“, ističe Vukelj.

On je ranije za portal RTCG kazao da su se skoro svi politički funkcioneri iz Rožaja obogatili na račun šuma, i da svi od toga imaju kuće i stanove u Podgorici ili na primorju.

Stanovnici sela Peškovići prvi put su se Portalu RTCG obratili u avgustu, kada su apelovali na lokalne vlasti da im poprave put u dužini od samo nekoliko kilometara, tvrdeći da su uzalud do sada molili sve vlasti, koliko ih se smijenilo u Rožajama, ali da im niko nije ni pokušao da okrene glavu.

“Obraćali smo se i ministrima iz Rožaja, oni su prebacivali problem na lokalnu upravu“, tvrdi Vukelj.

On je objasnio da mještani sela Peškovići ne traže ni magistralu, ni asfalt, već samo da se put koliko-toliko popravi i izvrši nasipanje na kritičnim mjestima.

Zbog lošeg puta i neprohodnosti do sela tokom zime, oni su sa prvim snjegovima do sada bili prinuđeni da se sele, i da zimu provode na Kosovu.
Vukelj je tada optužio lokalno rukovodstvo u Rožajama da popravlja puteve samo tamo gdje imaju glasove za svoju Bošnjačku stranku, dok njih kao etničke Albance zaobilaze u širokom krugu.

Predsjednik Opštine Rožaje Rahman Husović (BS) odbacio je optužbe na njegov račun, posebno one koje bi imale konotaciju nacionalne diskriminacije, i obećao da će put do nekoliko kuća u selu Peškovići sanirati na jesen.

Husović je svoje obećanje krajem oktobra i ispunio, i tada su prvi put poslije nekoliko decenija teške mašine angažovane da saniraju kritična mjesta na putu do sela Peškovići.

Predsjednik opštine Rožaje je tada rekao da mu je poznato da koncesionari šuma uništavaju puteve, ali je naglasio da je lokalna uprava počela da kaznenom politikom uvodi red i u tu oblast.

Stanovnici sela Peškovići kažu da su zahvalni zbog popravke puta, ali sada apeluju da neko zaustavi šumokradice, kako ne bi ponovo uništili tek popravljeni put.

“Mnogo je vremna trebalo da ovaj put dođe na red za popravku. Mnogo muke smo vidjeli dok put nije popravljen. Zato nam sada nije svejedno da gledamo kako ga ponovo koncesionari i šumokradice uništavaju teškim kamionima i pod utovarom. Ispašće nekako, na kraju, da je popravka puta zbog njih urađena, da bi brže odvozili dvnu gradju iz naših šuma, a ne da bi stanovnici sela mogli lakše doći do grada i za najhitnije stvari“, poručuje stanovnik sela Peškovići, Safet Vukelj.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.