Radulović: Ako parlamentarna većina opet usvoji Zakon o predsjedniku prostora za politički dogovor više nema
Vladimir Radulović

Radulović: Ako parlamentarna većina opet usvoji Zakon o predsjedniku prostora za politički dogovor više nema

Predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović kaže da je Crna Gora ušla u ozbiljnu spiralu neustavnih postupanja a kruna svega je usvajanje izmena Zakona o predsjedniku države.

Za Dojče vele kaže da je za rješavanje ovog problema potreban širok politički dogovor odnosno paket od četiri koraka:

“Prvo, potrebno je da aktuelna većina ne izglasa ponovo neustavne izmjene Zakona o predsjedniku. Drugo, potrebno je postići politički dogovor kojim bi se obezbijedila tropetinska većina od 49 poslanika u parlamentu koji bi izabrali makar jednog sudiju Ustavnog suda, kako bi on postao funkcionalan - što znači da bi za to trebalo da glasa i osam poslanika opozicije.“

“Zatim, potrebno je da se političke partije dogovore i skrate mandat Skupštini, kako bi se išlo na vanredne parlamentarne izbore“, nastavlja Radulović.

“I kao četvrto, potrebno je postići i politički dogovor o proglašenju rezultata nedavno održanih lokalnih izbora koji se, takođe, ne mogu proglasiti zbog blokiranog Ustavnog suda.“

On kaže da, ako ne bude političkog dogovora o ovim koracima, nastaviće se proces destrukcije Ustava.

“Vjerujem da bi tada jedini način da se riješi kriza bila neka vrsta međunarodnog posredovanja“, kaže Radulović.

Radulović kaže da ako skupštinska većina istraje u ponovnom usvajanju Zakona o predsjedniku, nema više prostora za politički dogovor.

“I pravnici i nevladin sektor i međunarodna zajednica saglasni su da je ovaj zakon neustavan. U slučaju da bude ponovo usvojen, dalji slijed poteza bi mogao zavisiti od mišljenja Venecijanske komisije Savjeta Evrope o ovom zakonu, a koje je tražio Đukanović. Svakako, po Ustavu, na njemu je konačna odluka da li će ga proglasiti ili ne“, objašnjava Radulović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.