Olupina broda stara 1.200 godina dovela u pitanje istorijske udžbenike
Ilustracija

Pronađena kod obala Izraela

Olupina broda stara 1.200 godina dovela u pitanje istorijske udžbenike

Drevna olupina stara oko 1.200 godina, najveća te vrste pronađena kod obala Izraela, osporila je dosadašnje teorije arheologa da je poslije islamskog osvajanja Svete zemlje trgovina na Mediteranu sa Zapadom bila potpuno obustavljena.

Iznenadna oluja? Neiskusan kapetan broda? Bez obzira na razlog, trgovački brod napravljen od drveta jele i oraha, prepun kontejnera sa plodovima iz dalekih zemalja potonuo je u plitkim vodama kod obale Izraela, nedaleko od kibuca Magam Mihael, prije više od 1.200 godina.

Bilo je to otprilike u vrijeme kada je pretežno hrišćansko Vizantijsko carstvo gubilo kontrolu nad ovim područjem istočnog Mediterana kojim je islamsko carstvo širilo svoj uticaj.

Olupina broda, datirana u 7. ili 8. vijeka nove ere, dokaz je da se trgovina sa ostatkom Mediterana i dalje normalno odvijala uprkos vjerskoj podjeli, napominje Debora Cvikel, pomorski arheolog sa Univerziteta u Haifi i rukovodilac istraživanja.

"Istorijski udžbenici nam obično govore da je u tom periodu trgovina skoro stala. Nije bilo međunarodne trgovine na Mediteranu. Imali smo uglavnom manja plovila koja su prevozila robu duž obale", dodala je Cvikelova.

Ali izgleda da ovo nije tačno.

"Ovde imamo veliku olupinu, za koju mislimo da je prvobitno bio brod dugačak oko 25 metara i – u najmanju ruku – natovaren teretom sa prostora cijelog Mediterana", kazale je ona.

Artefakti otkriveni na palubi olupine pokazuju da je brod pristajao na Kipru, u Egiptu, možda u Turskoj, a možda čak išao i do obale Sjeverne Afrike.

Istraživanje ove olupine podržala je Izraelska naučna fondacija, Fondacija Honor Frost i Instituta za pomorsku arheologiju na Univerzitetu A&M u Teksasu.

Obala Izraela prepuna je olupina brodova koji su potonuli tokom prethodnih milenijuma. Olupine su pristupačnije za proučavanje nego drugdje na Mediteranu, jer je more ovde plitko, a pjeskovito dno čuva artefakte.

Obično oluje dovedu do pomjeranje pijeska i otkriju pravo arheološko blago, što se dogodilo i prilikom otkrića pomenute olupine kod obala Izraela. Dva ronioca amatera uočila su komad drveta kako viri sa dna i to prijavila nadležnima.

Koristeći podvodne usisivače za čišćenje naslaga oko metar i po pijeska, pronašli su preko 200 amfora koje su još uvijek sadržale sastojke specifične za mediteransku ishranu, poput ribljeg sosa i raznih maslina, urmi i smokava.

Pronađena su i oruđa sa broda, poput užadi, ali i lični predmeti, drveni češljevi, kao i životinje, uključujući ostatke insekata i šest pacova.

"Moramo da budemo veoma pažljivi, jer su neki ostaci, poput ribljih kostiju, ili pacova, ili koštica maslina, toliko sićušni da se mogu izgubiti u đeliću sekunde", naglašava Cvikel.

Neki od paketa tereta na sebi su imali simbole hrišćanske vizantijske crkve, a drugi su imali natpise na arapskom.

Istraživači se nadaju da će pronaći adekvatan prostor gđe će izložiti olupinu broda za javnost. U suprotnom, zasuće ga pijeskom i ostaviti na dnu mora, zajedno sa bezbroj drugih olupina.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.