Abazović u Ujedinjenim nacijama: Narod Crne Gore želi pravdu

Abazović u Ujedinjenim nacijama: Narod Crne Gore želi pravdu

Predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović govorio je kasno sinoć po crnogorskom vremenu na Generalnoj debati 77. sjednice Generalne skupštine UN.

Njegov govor prenosimo u cjelosti:

Veliko mi je zadovoljstvo da vam se danas obratim u ime naroda Crne Gore. Uvijek je prijatno osjetiti kosmopolitski duh tokom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Svijet ide od krize do krize. Od pandemije kovida-19 do još jednog rata i danas smo svi zabrinuti. 

Podrška Ukrajini pitanje principa
Na početku želim da predstavim poziciju Crne Gore prema ruskoj agresiji na Ukrajinu. Stojimo uz ukrajinski narod i snažno se protivimo agresiji i napadu na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Rat nije rješenje. Agresija nije rješenje. Bombe nijesu rješenje.

Dolazimo iz dijela svijeta koji veoma dobro zna što je humanitarna kriza, što je izbjeglička kriza, što je to etnički konflikt, kako izgleda kada koristimo vojske jedni protiv drugi... To nije rješenje.

U 21. vijeku čovječanstvo bi trebalo da je pametnije. Ne bi trebali da koristimo rat za rješavanja politički problema. Ovo nije rješenje.

Trebali bi da sjednemo zajedno i započnemo dijalog između različitih političkih opcija. Znam da nije lako. Ali rat nije rješenje.

Mi ćemo nastiviti da podržavamo Ukrajinu. Radimo to konstantno. 

Naša agenda je da u potpunosti pratimo vanjsku politiku EU, uključujući sankcije protiv Ruske Federacije.

Ovo nije ekonomsko pitanje. Ovo je pitanje principa. Ovo je pitanje standarda.

Danas imamo agresiju na Ukrajinu. Sjutra na neka druga država će biti napadnuta.

Moramo da nađemo rješenje na drugačiji način. Rat proizvodi mnogo problema.

U Crnoj Gori imamo oko 10 hiljada ukrajinskih izbjeglica. Za mnogezemlje ovdje to nije veliki broj. Ali ako uporedite sa malom Crnom Gorom, to je gotovo dva procenta populacije.

Veoma sam ponosan kao premijer da mogu da kažem, kako se svako od njih u Crnoj Gori osjeća komforno i sigurno.

Mi ćemo i dalje držati otvorena vrata za ljude koji su u problemu. 

Nećemo reći da su nedobrodošli. Oni su dobrodošli. I sa našim malim kapacitetima, podržaćemo ih u okviru demokratskih standarda i ljudske solidarnosti.

Energetska kriza može da preraste u bezbjednosnu

Rat proizvodi mnogo problema. U ovom trenutku, imamo još jednu krizu. Energetsku krizu.

Čini se da će biti veoma problematična zima u Evropi. Treba da razumijemo jednu jednostavnu stvar. Energetska kriza danas je ekonomska kriza. Sjutra može biti bezbjednosna kriza. I ako ne pronađemo rješenje zajedno sa EU državama, možemo se naći u velikom problemu.

Energetsku krizu nemamo samo zbog rata. Dva su faktora koji su izazvala energetsku krizu u svijetu, posebno u Evropi. 

Prvi je rat. Rat u Ukrajini napravio je haos. Napravio je haos na tržištu energije i doveo do povećanja cijena svih oblika energije, uključujući električnu.

Ali drugi faktor su klimatske promjene. Danas u Evropi imamo rijeke i jezera koje su na minimumu kapaciteta. 

Moramo ovdje, u Ujedinjenim nacijama, da osmislimo kako da riješimo ovaj problem u budućnosti. Tako da nije sve u ratu, iako je on ključni faktor.

Moramo se potruditi da zaštitimo okolinu za buduće generacije. Želim da govorim o prirodnoj okolini jer dolazim iz države koja je po ustavu definisana kao ekološka.

Mi smo jedina zemlja u svijetu koja je ustavom definisana kao ekološka. Više sam nego siguran da će ko god u budućnosti bude pisao ustav, u njega ugraditi ekološku komponentu.

Želimo da gradimo našu zemlju kao zelenu destinaciju. Veoma sam ponosan da još možete piti vodu iz rijeka na sjeveru Crne Gore.

Ovo je nešto što je ključno – zaštiti prirodu. Podsticati zelene projekte. Naći rješenje za zagađenje i za sve što uništava prirodu. I slažem se sa svima koji smatraju da moramo biti više oprezni.

Ovo nije pitanje za samo jednu državu. Moramo vidjeti jedinstvo i slodiranost povodom ovih pitanja ili ćemo se suočiti sa dubljim problemima.

Dakle, zeleni projekti i zaštitta okoliša su veoma visoko u agendi Crne Gore i nadamo se da ćemo zajedno sa drugim zemljama naći produktivna i održiva rješenja za budućnost.

Korupmirani lideri ne dozvoljavaju pozitivne promjene

Naredna tačka mog obraćanja je tranziciona pravda. Pitanje koje je dugi niz godina prisutno u zemljama Zapadnog Balkana. 

Znate da smo u prošlosti imali veliki konflikt. Znate etničkih i vjerskih problema. Problem međusobnih sukoba, disolucije Jugoslavije... 

Sada pokušavamo da stvorimo moderno evropsko društvo, ali je to nemoguće ako se još nosimo s problemom tranzicione pravde.

Postoje dvije vrste mira. Pozitvni i negativni mir. Negativni mir je kada nema oružanog sukoba, ali nemate ni jake institucije. 

Imate slabe, politizovane i neprofesionalne institucije. Institucije koje su pod kontrolom korumpiranih lidera. 

Želimo da vidimo više pozitivnog mira u regionu. Pozitivni mir je kada imete nezavisne institucije. Kada imate nezavisno sudstvo. 

Kada se borite protiv organizovanog kriminala i korupcije. Kada se borite protiv lidera koji su korupmirani i koriste tu korupciju da promovišu nacionalizam i konflikte u regionu jer žele da zadrže zemlju u statusu kvo. 

Njima odgovara status kvo i ne dozvoljavaju novim liderima da naprave promjenu u državi i regionu. Ovo je ono protiv čega želimo da se borimo.

Ovo je način na koji možemo završiti tranziciju. Ovo je način na koji možemo sagledati što se događalo u prošlosti. Kako se nosit i procesuirati ono što se dešavalo u prošlosti. 

Bez toga nećemo saznati istinu, a bez istine neće doći do pomirenja. Naša država je ovdje da promoviše mir i pomirenje. 

Narod Crne Gore želi pravdu. Smatram da narodi mnogih država koje su ovdje žele da vide više pravde. Globalne pravde. Lokalne pravde.

U Crnoj Gori želimo kosmpolitski duh Njujorka

Veoma smo ponosni na naše multikulturno društvo. Veoma je inkluzivno. 

Da, istina je. I naša zemlja ima neke probleme. Ali mi pokušavamo da ih riješimo na pravi način.

Svako je više nego dobrodošao u Crnu Goru. Kao član Savjeta za ljudska prava Crna Gora želi da promoviše ljudska prava u cijelome svijetu. 

Otvorena, inkluzivna društva. Za svaku naciju, etniju, religiju, za svakog čovjeka ponaosob.

Raznolikost je nešto sa čim se ponosimo. Mi promovišemo raznolikost. Raznolikost je nešto što je veoma dobro za svako društvo.

Dobro je vidjeti u Njujorku ovih dana taj kosmpolitski duh. Želimo da imamo takvo društvo. 

Želimo da promovišemo više slobode za medije. Želimo da osudimo ljude koji su protiv nje. 

U našoj zemlji još traju istrage o ubistvima nekih vrlo poznatih novinara od prije 20 godina. Ne ponosimo se time.

Želimo da vidimo institucije koje će riješiti problem i koje će kazniti ljude uključene u napade na medije.

Sloboda medija je važan segment demokratije. U našoj zemlji moramo više raditi na tome. Promovisati medijske i sve druge slobode.

Iza nacionalizma na Zapadnom Balkanu stoji korpucija

Veoma sam ponosan na vladine rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala u posljednjem periodu. Zašto vam pričam o ovome?

Zato što ovo nije problem samo Crne Gore. Ovdje govorimo o visokoj korupciji. O švercu cigareta i kokaina. 

20 odsto cigareta koje su prošvercovane u zemlje EU, prolaze kroz Crnu Goru.

Mi smo zemlja koja je u zadnjih šest mjeseci zaplijenila 149 hiljada kutija cigareta, koje na tržištu vrijede više od 120 miliona eura.

I ovo je najveća akcija protiv krijumčarenja cigareta u Evropi. Prošle godine imali smo sličnu akciju protiv krijumčara kokaina.

Taj kokain se ne prodaje u Crnoj Gori jer Crna Gora ima svega 600 hiljada stanovnika. Ovaj kokain se prodaje u Zapadnoj Evropi.

Ovo su rezultati koji veoma jasno pokazuju orijentaciju vlade, države i naroda Crne Gore kojima je dosta organizovanog kriminala i korupcije.

Mi smo spremni da se uhvatimo u koštac sa tim problemom i mi pozivamo sve vas, uključujći i UN, kao i druge partnere da nas podržite jer je ovo transnacionalni problem. Ovo je nije problem samo jedne zemlje. 

Da, nastavićemo da sarađujemo sa našim međunarodnim partnerima i zemljama koje nas snabdijevaju velikom količinom informacija, ali je važno razumijeti da iza nacionalizma u regionu stoji korupcija. Iza nacionalizma na Zapadnom Balkanu stoji korpucija. 

Borbom protiv korupcije, borimo se protiv nacionalizma. Manje korupcije, manje nacionalizma. Manje korupcije, manje tenzija. 

Manje korupcije, više fokusa na ekonomiju i progres. Sa ovim nivoom korupcije, fokus će uvijek biti na prošlosti.

Dame i gospodo, ne možemo da promijenimo prošlost. Sve što možemo da promijenimo je budućnost. Naša zajednička strategija trebali bi za cilj da ima promijenu budućnosti na pravi način.

Zapadni Balkan da ne bude crna ovca Evrope

Govoreći o vanjskoj politici Crne Gore, želim da naglasim dvije stvari koje su veoma važne. Mi smo članica NATO. Ovo je bila veoma dobra odluka u 2017. 

Sada u vremenu krize, kada vidimo da se i zemlje poput Švedske i Finske pridružuju NATO-u, svi u Crnoj Gori razumiju zašto je to bilo važno.

Drugi cilj, veći od članstva u NATO-u, jeste da budemo dio EU. Želimo da budemo dio velike evropske porodice.

Za zemlje kao što je Crna Gora koja je mala i miroljubiva, od velike je važnosti da bude u klubu sa demokratskim zemljama.

Želimo da bude naredna članica EU. Posvećeni smo ispunjavanju svih uslova kako bi bili u Uniji što je prije moguće.

Zapadni Balkan ne bi trebao da bude crna ovca Evrope. Zapadni Balkan može doprinijeti Evropi. Takođe, svijetu. Sa kulturomi ljudima.

Veoma je važno razumijeti da nijesmo sami. Više sam nego siguran da nijesmo sami, ali moramo da riješimo određena unutrašnja pitanja ćemo smo veoma posvećeni.

Regionalna saradnja za nas je veoma bitna. Podržavamo regionalne inicijative. Svaka regionalna inicijativa koja donosi više fokusa na ekonomiju i progres, dobrodošla je u našoj zemlji.

Želimo da vidimo ljude koji su imali probleme u prošlosti da sjede zajedno. Da diskutuju o projektima.

Ponosni smo da smo mi pozitvni primjer u regionu. Mi smo zemlja koja stvara mostove između drugih država.

Spremni smo da igramo tu ulogu i u narednom periodu. Želimo da vidimo kako Srbija i Kosovo postižu dogovor. 

Želimo da vidimo kako naše kompije u BiH, pronalaze unutrašnji dogovor. Želimo da vidimo produktivni Balkan sa svih šest zemalja i svaka inicijativa koja je inkluzivna je više nego dobrodošla.

Ne možemo se osjećati prijatno ako smo mi uspješni, a naši susjedi ne toliko. Želimo da budemo uspješni zajedno. 

Želimo da vidimo uspjeh ne samo svake zemlje u regionu, već u svijetu. Ovo je politika male zemlje koja se zove Crna Gora. 

Crna Gora uvijek partner za dobre inicijative

Želimo da promovišemo mir, stabilnost i progres. Mislim da prilika koju imamo ovih dana u Njujorku je velika.

Treba da razumijemo da danas deglobalizacija, kao koncept koji počeo prije nekoliko godina, nije održiva. Bilo koji problem, bilo koje zemlje lako može biti problem druge države.

Ovo je razlog zašto treba da razgovaramo i pronalazimo rješenja zajedno. Zašto moramo da promovišemo više jedinstva. Svugdje, na svakom mjestu.

Ako pogledate u pravcu naše zemlje, uvijek ćete naći partnera za dobre inicijative. Za sve što donosi mir, progres i stabilnost. Mi ćemo biti tu.

Bićemo ovdje sa svakom zemljom u svijetu koja želi da promoviše iste vrijednosti. 

Moramo da promovišemo više etike u globalnoj politici i manje populizma. Moramo da podstaknemo više konkretnih akcija, a manje retorike. Moramo da promovišemo više pravde, a manje podrške autoritarnim režimima širom svijeta. 

Naša dužnost je da damo sve od sebe kako bi demokratija opstala. Demokratije bi trebale da budu funkcionalnije i trebale bi da se drže zajedno.

Globalni svijet je poput sela. Niko ne može da kaže da ga se ne tiče. Ovdje smo kako bi razumijeli da je svako važan. Nijesu bitni populacija ili teritorija. Svaki glas se broji.

Moramo da promovišemo demokratiju i univerzlane vrijednosti. Na taj način možemo svijet učiniti boljim mjestom za sve nas. 

Dozvolite da zaključim na maternjem jeziku, sa jednom rečenicom: „Živjela građanska, evropska i ekološka Crna Gora“.

Govor Abazovića možete pogledati na linku ispod:

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.