Ugrožena energetska bezbjednost Crne Gore

Menadžment CEDIS-a i izvršni direktor ne odustaju od ukidanja ICT sektora, posljedice mogu biti katastrofalne

Ugrožena energetska bezbjednost Crne Gore

Imajući u vidu na koje su sve načine nova rukovodstva EPCG, Rudnika uglja Pljevlja i CEDIS-a ugrozila rad i poslovanje sopstvenih kompanija, ne možemo se otrgnuti utisku da se, zapravo, radi o planiranim i sinhronizovanim aktivnostima koje imaju za cilj da trajno onesposobe energetski sektor Crne Gore, upozoravaju izvori Pobjede iz tih kompanija

Izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema Vladimir Čađenović ne odustaje od nerazumnog ukidanja ICT (informaciono- komunikacione tehnologije) sektora u CEDIS-u, čime bi bila ugrožena energetska bezbjednost Crne Gore.

To tvrde izvori Pobjede iz te elektroenergetske kompanije koji su saopštili da je u prvoj verziji nove sistematizacije iz juna mjeseca eksplicitno stajalo da se ,,Sektor za ICT ukida i da se njegovi djelovi podređuju novom energetskom Sektoru za razvoj“.

SPAJANJA

Nakon reagovanja zaposlenih, sindikata i Vlade, u novoj verziji sistematizacije se, kako tvrde izvori, pokušava predstaviti kao da se ova dva sektora spajaju u novi – Sektor za ICT i razvoj.

"Ova odluka je izuzetno problematična i sa aspekta sajber bezbjednosti, koja je u fokusu javnosti posljednjih nedjelja usljed hakerskih napada na državnu IT infrastrukturu i u direktnoj je suprotnosti sa odlukama Vlade Crne Gore o neophodnosti jačanja sopstvenih stručnih ICT kadrova koji su preduslov jakog i stabilnog informacionog sistema. Imajući u vidu na koje su sve načine nova rukovodstva EPCG i Rudnika uglja Pljevlja i CEDIS-a ugrozila rad i poslovanje sopstvenih kompanija, ne možemo se otrgnuti utisku da se, zapravo, radi o planiranim i sinhronizovanim aktivnostima koje imaju za cilj da trajno onesposobe energetski sektor Crne Gore", upozoravaju izvori Pobjede.

Prema saznanjima našeg lista, sva postavljenja i ukidanje sektora izvode se u sumnjivoj proceduri kroz izmjene i dopune postojeće sistematizacije na tajnim sjednicama Odbora direktora.

"Gotova rješenja se samo otkucaju i predstave radnicima bez bilo kakvih konsultacija i sve se stavlja pred svršen cilj", kaže izvor Pobjede.

Već se zna, kako navodi izvor, da na poziciju rukovodioca novog sektora dolazi inženjer energetike, a za poslove iz ICT oblasti je predviđena pozicija koordinatora za ICT (stepen ispod rukovodioca).

Kako je radnicima pojašnjeno, ključna razlika između rukovodioca i koordinatora jeste što rukovodilac može samostalno da odlučuje, dok koordinator mora tražiti saglasnost rukovodioca za svaku odluku.

 

1661923187tbxs1mnuqg00tz6ai758x506

Vladimir Čađenović

 

SUJETA

"Ovim potezom Čađenović namjerava zadovoljiti sopstvenu sujetu, kao i u slučaju otkaza sindikalnom povjeriocu Nikoli Šoću, te usporiti razvoj kompanije na duge staze", navodi izvor.

Pored već pomenutih problema, kadar Demokrata je odlučan u namjeri da se osveti Sektoru za ICT koji se početkom juna mjeseca usprotivio obavljivanju dva tendera iz ICT oblasti ukupne vrijednosti oko 500.000 eura jer je tenderima predviđena izgradnja telekomunikacione mreže korišćenjem odavno prevaziđene tehnike.

O ovim tenderima je ranije pisala Pobjeda, čiji su sagovornici predvidjeli da će srbijanski instituti biti prvorangirani na ovim tenderima, što se i dogodilo.

Naime, na prijedlog Komisije za sprovođenje javne nabavke izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema Vladimir Čađenović odlučio je da prvorangirana kompanija na tenderu za pametna brojila bude beogradska kompanija Meter&Control u vlasništvu biznismena i energetskog mogula Vojina Lazarevića, porijeklom iz Kotora. On je godinama važio za jednog od najvećih balkanskih trgovaca električnom energijom. Prema saznanjima Pobjede, za pobjednika tendera je izabrana najskuplja od četiri ponude. Ovo nije definitivna odluka jer ponuđači mogu izjaviti žalbu protiv ove odluke.

"Zbog svega navedenog, neophodno je da se u ovu priču pod hitno uključe nadležni državni organi i spriječe novi pokušaj urušavanja najvažnijeg sektora u državi", zaključio je izvor Pobjede.

Poseban odsjek za pomaganje Crkvi Srbije

Izvori Pobjede ukazuju da u CEDIS-u postoji odsjek koji se bavi pomaganjem Crkvi Srbije – sektor održavanja od kojeg su napravljena tri posebna sektora.

"Pravimo za crkve vrata, krovove, opravljamo i ograde. Sektor održavanja objekata vodi čovjek vrlo blizak Crkvi Srbije. Taj čovjek našim resursima rekonstruiše crkvene objekte – poznato je da je Manastir Ćelija Piperska, kao i mnogi drugi crkveni objekti, sagrađen i rekonstruisan novcem CEDIS-a", kaže izvor Pobjede.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.