Čarls III zvanično proglašen kraljem

Čarls III je i zvanično proglašen kraljem na tzv. Pristupnom savjetu u palati Sent Džejms u Londonu.

Kako prenosi BBC, na zvaničnom proglašenju su bili i Kamila, kraljica-supruga, kao i prestolonaslednik princ Vilijam, koga je novi kralj u jučerašnjem obraćanju proglasio princom Velsa.

Takođe, prisutni su i premijerka Liz Tras, kao i bivši premijeri Boris Džonson, Tereza Mej, Dejvid Kameron, Toni Bler…, prenosi N1.

Proglas će, po protokolu, biti pročitan sa balkona palate.

Šta je Pristupni savjet?

Čarls je automatski postao kralj kada je preminula njegova majka, kraljica Elizabeta Druga, tako da Pristupni savjet ima ceremonijalnu ulogu – zvanično saopštava ime novog monarha.

Na savjetu su bili prisutni članovi Tajnog vijeća (političari koji formalno savjetuju monarha), a sam događaj je podijeljen na dva dijela. Kralj je prisustvovao samo drugom dijelu.

Prvo je kraljica proglašena mrtvom, pročitano je ime novog vladara i potpisan je dokument, koji će biti pročitan sa balkona palate, ali i u Belfastu, Kardifu i Edinburgu.

U drugom dijelu je kralj Čarls iznio svoju deklaraciju.

Ipak, krunisanje se ne očekuje u skorije vrijeme. Podsjetimo, kraljica Elizabeta je krunisana u junu 1953. godine, odnosno 16 mjeseci nakon smrti oca, kralja Džordža VI.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.