EU spremna za slučaj potpunog prekida dotoka ruskog gasa
Ilustracija

Đentloni uvjerava

EU spremna za slučaj potpunog prekida dotoka ruskog gasa

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni dao je uvjeravanja da je Evropska unija spremna za slučaj potpunog prekida isporuka ruskog gasa, zahvaljujući skladištenju i merama štednje energije.

„Dobro smo pripremljeni da se odupremo ruskoj ekstremnoj upotrebi gasa kao oružja“, rekao je on novinarima na margini ekonomskog foruma, organizovanog na jezeru Komo.

Ne plaše nas Putinove odluke, tražimo od Rusa da poštuju ugovore, ali ako to ne urade, spremni smo da reagujemo, istakao je on u osvrtu na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ruski gigant Gasprom saopštio je u petak da nastavlja na neodređeno vrijeme prekid rada gasovoda Sjeverni tok, koji povezuje Rusiju sa sjevernom Njemačkom i posle trodnevnog prekida zbog redovnog održavanja, navodeći kao razlog curenje ulja u jednoj turbini.

Tako je Moskva reagovala na objavu zemalja G7 da planiraju da ograniče cijene ruske nafte.

„U Evropskoj uniji skladišta gasa su puna oko 80 odsto, zahvaljujući diverzifikaciji isporuka“, rekao je Đentiloni, ukazujući ipak da je situacija različita od zemlje do zemlje.

Brisel je uradio mnogo poslednjih mjeseci, rekao je on i dodao da je danas moguće uraditi više, zato što se poslednjih mjeseci smanjuju podjele koje su blokirale djelovanje Komisije.

Cilj je da se nastavi strategija jedinstvene Evrope, koja djeluje protiv invazije Ukrajine upotrebom ekonomskog oružja, rekao je on.

„Mi ne učestvujemo u ratu, ne učestvujemo u vojnoj eskalaciji“ ali, dodao je „mi podržavamo Ukrajinu“ i sada treba „to da radimo efikasnije“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.