Šta do sada znamo o sajber napadima na informatičku strukturu Vlade Crne Gore? Podaci građana bezbjedni, Francuska pritekla u pomoć
Ilustracija

Šta do sada znamo o sajber napadima na informatičku strukturu Vlade Crne Gore? Podaci građana bezbjedni, Francuska pritekla u pomoć

Informatička struktura Vlade Crne Gore je danima izložena sajber napadima. Nadležni tvrde da nije načinjena trajna šteta informatičkoj infrastrukturi, niti je došlo do kompromitacije podataka građana. Francuske vlasti sinoć su saopštile će pružiti svoju ekspertizu u oblasti sajber bezbjednosti vladinim institucijama u Crnoj Gori. Iz Agencije za nacionalnu bezbjednost je rečeno da iza ovih napada stoje koordinisane ruske službe. Sajtovi Vlade, tužilaštava, sudova i dalje nisu u funkciji.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj saopštio je da je formirao Operativni tim za suprotstavljanje sajber napadima, dodajući da, zbog pravovremeno preduzetih mjera, nije načinjena trajna šteta informatičkoj infrastrukturi i da nije došlo do kompromitacije podataka građana.

Šef operativnog tima za postupanje u sajber incidentima Dušan Polović je kazao da je i juče bilo određenih napada i da su oni neutralizovani.

On je poručio je da ne treba da bude prevelike panike i dramatike i da se mora rješavanju problema racionalno i staloženo pristupiti.

Polović je sinoć u Vijestima u pola sedam kazao da su u petak ujutro kontaktirali svoje kolege po ministarstvima, prvo iz Ministarstva kapitalnih investicija, jer vrše nadzor na javnim preduzećima kako bi ih upozorili o sajber napadima.

Govoreći o MKI, Polović je pomenuo državne kompanije poput Elektroprivrede, CEDIS-a, CGES-a, Aerodroma i Željeznice, a apel je upućen i Ministarsvu finansija u vezi sa Upravom prihoda i carina i Centralnom bankom, ali i Ministarstvu zdravlja vezano za zdravstvene institucije.

On je dodao da su u pitanju kontinuirani napadi bez izolovanih incidenata, kombinacije raznih metoda koje imaju progresiju i mogu da eskaliraju.

Inženjeri Elektroprivrede (EPCG) budno prate izloženost sistema potencijalnim napadima i preduzimaju sve neophodne aktivnosti u pravcu očuvanja njegove funkcionalnosti, saopštio je juče predsjednik Odbora direktora kompanije, Milutin Đukanović.

On je, povodom najava o mogućim sajber napadima na EPCG, kazao da se obavljaju analize, kako bi se ustanovilo da li je došlo do oštećenja ili zloupotrebe podataka i dodao da prelazak na manuelno upravljanje postrojenjima u petak predstavlja najvažniji korak u tom pravcu.

Sinoć  je iz Francuske stigla dobra vijest.

"Francuska vlada je pozitivno odgovorila na zahtjev vlasti Crne Gore i stavlja na raspolaganje Nacionalnu agenciju za bezbjednost informacionih sistema (ANSSI) da sprovede misiju podrške i pomoći u otkrivanju, analizi i sanaciji sajber bezbjednosti“, izjavio je predstavnik vlasti zadužen za digitalnu tranziciju i telekomunikacije Žan-Noel Baro (Jean-Noel Barrot).

Prema njegovim riječima, ANSSI će Crnoj Gori obezbijediti svoje kapacitete za analizu i savjete, ekspertizu i znanje kako bi se pokrenule prve hitne mjere.

Baro je dodao da je misija u skladu sa projektom stvaranja regionalnog centra za razvoj sajber kapaciteta, na čelu sa Francuskom i Slovenijom, koji će biti baziran u Crnoj Gori.

Ministar vanjskih poslova Crna Gora Ranko Krivokapić se zahvalio Francuskoj na ponuđenoj pomoći.

“Zahvalni smo Francuskoj, našoj NATO saveznici, koja je u kratkom roku ponudila da pomogne odbranu Crne Gore od hibridnih napada i očuvanju važnih sistema za normalan život građana”, napisao je Krivokapić na Twitteru.

Agencija za informacione tehnologije iz Podgorice SLAP IT objavila je video u kojem daje instrukcije crnogorskim građanima povodom cyber napada kojima je izložena Crna Gora.

“Naime kao korisnici interneta svi smo u potencijalnoj opasnosti od hakera. Postoji mnogo načina na koji hakeri uspijevaju da prevare korisnike, ali upad preko e-maila i spam poruka je definitivno najčešći”, navode oni za CdM, uz video sa instrukacijama.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.