Zbog videa s TikToka širom Amerike raste broj krađa automobila

Objavili "uputstva"

Zbog videa s TikToka širom Amerike raste broj krađa automobila

Video s TikToka podstakao je talas krađa automobila širom Sjedinjenih Američkih Država, a sve zbog snimka na kojem je pojašnjeno kako to učiniti.

Isječci objavljeni na TikToku pokazuju kako osoba može pokrenuti automobil šrafcigerom i USB punjačem, pri čemu su neki modeli Kia i Hyundai ugroženiji.

Ono što je trebalo da odvrati i upozori vlasnike automobila na rizik od krađe u međuvremenu je postalo vodič za kriminalce.

Takozvani "izazov" pojavio se ranije ove godine kada je prvi video (koji je uklonjen s TikToka) pokazao čovjeka koji pokreće Kia automobil pomoću USB-a. Međutim, za nestručne osobe ovo može biti posebno opasno.

Alissa Smart, žrtva 'trenda', rekla je da joj je Kia uništena, a dragocjenosti ukradene kada joj je neko pokušao upaliti auto USB punjačem.

U novije vrijeme, u okrugu Cook, Illinois, zabilježen je porast od 767 posto u krađama automobila Kia i Hyundai od 2021. godine, izvještava ABC News.

"Ovo je posebno zabrinjavajući trend i javnost mora znati kako bi mogla biti oprezna u zaštiti sebe", rekao je šerif okruga Cook Thomas J. Dart u izjavi.

U zvaničnom saopštenju s TikToka rekli su da "ne odobravaju ovakvo ponašanje, koje kategorički krši njihova pravila" te da će ovakvi snimci biti uklonjeni ako se pronađu na platformi.


Izvor: Klix.ba
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.