Nedović: Abazović uništava ovu državu i ekonomski

Nedović: Abazović uništava ovu državu i ekonomski

Iako je urušavanje državnog sistema započeto nešto ranije, prethodna a ponajviše aktuelna Vlada (nadamo se još par dana), doprinijele su sunovratu institucija a naročiti crnogorskoj ekonomiji, poručuje Andrej Nedović, član Koordinacionog odbora GI "21. maj".

"Za kratko vrijeme koliko je na vlasti Abazović je predano radio na obesmišljavanju crnogorske nezavisnosti, a u domenu ekonomije to je radio tako što je na perfidan način iscrpio javne finansije, sa ciljem bankrota i blokade, a sve kako bi se opravdao stari poznati narativ o neodrživosti crnogorske ekonomije.

Zato od njega često možemo čuti "čeka nas teška jesen" iz koje nas samo neko drugi (čitaj Beograd) može izvući. Vjerovatno.

Znajući da su premijerski dani odbrojani, Dritan Abazović nastavlja sa populističkim aktivnostima pa tako ovaj put daje „zeleno“ svijetlo Elektroprivredi da otpočne razgovore o preuzimanju Željezare. Iako nema nikakvu „moć“ da to uradi, nemaju ni ostali organi upravljanje Elektroprivrede", navodi Nedović. 

Statutom EPCG su predviđene sve moguće aktivnosti društva, a preuzimanje drugog pravnog lica čija je djelatnost dijametralno suprotna od djelatnosti EPCG, svakako nije jedna od njih, dodaje on. 

"Pa nam nije jasno šta bi opravdalo ovakav postupak rukovodstva EPCG-a, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da turski investitor koji već duže vremena posluje na međunarodnom tržištu u sektoru čelika, nije bio u mogućnosti da Željezaru učini profitabilnom.

Umjesto da radnicima pomogne na konkretan i utemeljen način, premijer Abazović ih obmanjuje i doprinosi nastavku agonije i produbljivanju njihovog teškog statusa. 

Podsjećamo još uvijek nijesmo dobili odgovore na ranije postavljena pitanja: ko i za koji iznos kupuje udio u građevinskoj firmi Neksan? Uvidom u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS) tog pravnog lica možemo vidjeti da je šifra djelatnosti „Izgradnja stambenih i nestambenih zgrada“, i zato smo i postavili pitanje zašto bi Beluga, poznata ruska kompanija za proizvodnju alkohola, kupovala vlasnički udio u građevinskoj firmi iz Crne Gore? Takođe, u CRPS-u gospodin Davidović je još uvijek jedini vlasnik Neksan kompanije, uzimajući u obzir da je ugovor sa Beluga grupom već potpisan, što nas navodi na zaključak da je transakcija uslovljena kupovinom Željezare. 

Ukoliko su posla čista i računica jasna, ne vidimo razloga zašto ne bi dobili odgovore na postavljena pitanja, a od gospodina Abazovića tražimo da objavi biznis plan na kojem se bazira preuzimanje Željezare od strane EPCG, a po njegovoj procjeni realan.
Svakako očekujemo da svi uključeni akteri nađu održivo i zakonito rješenje za radnike Željezare kojima je trenutno najteže", navodi Nedović. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.