Kolašin dio evropske etno-priče

U Kolašinu je realizovan prvi dio projekta Glasovi brda (Voices of Hills) uporedo sa osmom istraživačkom stanicom plesno-muzičkog nasljeđa – Etno-kampom Kolašin, saopštio je Davor Sedlarević, rukovodilac etno projekata.

 Učesnici su bili profesori, studenti i učenici etno-smjerova fakulteta, srednjih i osnovnih škola iz Beograda, Banja Luke, Kikinde, Kraljeva, Skoplja, Štipa, Podgorice, Petrovca na Moru, Tivta i Kolašina.

Tokom radionica tradicionalnog a cappella pjevanja sa povremenim sazvukom sekunde, učeni su napjevi zabilježeni u sjevernom dijelu Crne Gore.

Dio radionica realizovan je i na gradskom trgu, a ovaj segment finansiran je sredstvima Opštine Kolašin i Granta Evropskih dana baštine kroz nagrađenu evropsku priču o pjevačkoj grupi „Đude“ iz Kolašina. Danima evropske baštine u Crnoj Gori koordinira resorno ministarstvo.

Radionice je vodio Davor Sedlarević, autor pobjedničke storije „Opstajanje – Glasovi brda“.

Onlajn predavanja eksperata održali su doktori etnomuzikologije Sanja Ranković, Dragica Panić Kašanski i Zlata Marjanović.

One su, kako navodi Sedlarević, svaka sa svog aspekta, govorile o sekundnom dvoglasju na prostoru Crne Gore, Srbije i BIH, pri čemu su emitovale i mnogo terenskih snimaka pomenutog tipa pjevanja.

Pjesme naučene na radionicama izvedene su na javnom času „Trk na trg! Oj-ha u Kolašinu“ koji je privukao kako lokalno stanovništvo, tako i mnogobrojne turiste. Pravu atrakciju predstavljalo je takmičenje u igranju po crnogorski, uzvikivanju „Oj-ha“ i ponavljanju muzičke fraze bez uzimanja vazduha u napjevu koji 50-ih godina prošlog vijeka u Kolašinu bilježi čuveni etnomuzikolog Miodrag Vasiljević - istakao je.

GlasovibrdaKolasinfotoIgorRakocevic

Prisutne je pozdravila gradonačelnica Kolašina Marta Šćepanović, istakavši važnost proučavanja i popularizacije nematerijalnog nasljeđa, dodavši da će nastaviti sa podrškom Etno-kampu.

Takođe, Dušan Medin iz Društva za kulturni razvoj „Bauo“ kao stručni saradnik kampa naglasio je važnost umrežavanja institucija koje se bave srodnim tematikama angažujući renomirane naučne radnike.

Minutom ćutanja odata je počast prerano preminuloj dr Seleni Rakočević koja je bila jedan od najvećih eksperata na polju etnokoreologije i koja je izuzetno cijenila rad KUD- „Mijat Mašković“, a značajno je podržavala istraživački rad Etno-kampa Kolašin.

Tokom Etno-kampa održavane su i besplatne radionice tradicionalnog plesa (narodnih igara) gdje su polaznici razmjenjivali iskustva i znanja. Prioritet, kao i prethodnih godina, bila je promocija Nematerijalnog kulturnog dobra „Tradicionalne igre kolašinskog kraja“, čije pojedine igre su svi učesnici u obavezi da nauče kao dio preporučenih mjera za očuvanje i promovisanje kulturnog dobra. Odabir za ovu priliku bila su kola Oj, Jovo, Jovo i maglica. Ples Oj, Jovo, Jovo hipotetički je povezan sa ljeljenovim kolom koje se nalazi na određenim bosanskim stećcima i smatra se da je u dalekoj prošlosti bilo dio posmrtnog rituala. Interesantna je i činjenica, koju je preodočio Davor Sedlarević, da je jedna verzija zabilježena u gornjomoračkom selu Bojići u kom se nalazi i poznato „macursko groblje“ – stećci.

radioniceigranjapocrnogorskifototamarazveki

Potom, promovišući multikulturalnost i naučne principe, plesove i muziku svojih krajeva i istraživanja predstavili su gosti iz Srbije (predavač Igor Popov, spec. i Anja Živković, student), Makedonije (Martina Trajkovska i Naum Veskovski, studenti), Boke Kotorske (Predrag Šušić, prof.). Diplomski koncert na Institutu za umjetničku igru Kotoranke Tamare Ljesar izazavao je posebnu pažnju jer tretira crnogorsko plesno-muzičko nasljeđe kroz vizuru savremene scenske adaptacije - saopšteno je.

Terenska istraživanja ove godine realizovana su, kako se dodaje,sa učesnicima iz vasojevićkog i pljevaljskog kraja, kao i gradskog kolašinskog jezgra (gradska tradicija).

Utvrđena je izuzetna originalnost igara i pjesama iz okoline Pljevalja kojima će u sledećem periodu biti posvećena posebna pažnja, a potvrđena je specifičnost određenih napjeva iz Vasojevića i napravljena odlična baza za naredna istraživanja. Bilo je i razgovora o tradicionalnom načinu izrade narodnih instrumenata.

Nažalost, već drugu godinu zaredom Etno-kampu Kolašin izostala je podrška Ministarstva kulture i medija Crne Gore te su sav finansijski teret snosili Opština Kolašin, JU Centar za kulturu Kolašin, NVU CIRTIP i članovi KUD-a „Mijat Mašković“ što je umnogome umanjilo mogućnost za učešćem većeg broja eksperata. Tradicionalni izlet za učesnike kampa obezbijedio je NP Biogradska gora. Mentori kampa bili su Popov i Sedlarević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.