Periodni sistem dobija još jedan element?
Foto B92

Tehnologija- Nauka

Periodni sistem dobija još jedan element?

Periodni sistem elemenata znatno je proširen od kada je 1869. godine Dmitri Mendeljejev objavio prvu verziju. Sada naučnici iz Švedske sugerišu da je vrijeme da se periodnom sistemu doda još jedan element.

Nova istraživanje ukazuje na postojanje super-teškog, radioaktivnog elementa sa atomskim brojem 115. Njegovo privremeno ime je ununpentium (Uup) s obzirom na činjenicu da njegovo ime tek treba formalno da bude potvrđeno.

Istraživanje je sprovedeno u GSI postrojenju u Njemačkoj, gdje su naučnici upotrebom akceleratora otkrili šest drugih elemenata od 80-ih godina prošlog vijeka.

„Ovo je bio vrlo uspješan eksperiment i u pitanju je jedan od najznačajnijih u našem polju posljednjih godina“, izjavio je vođa eksperimenta, dr Dirk Rudolf, profesor fizike sa Univerziteta Lund u Švedskoj.

Dokaze o postojanju elementa 115 prvi su uočili ruski naučnici 2004. godine, ali bilo je potrebno sprovesti dodatne eksperimente kako bi se potvrdilo da atomski broj elementa zaista jeste 115.

Ukoliko ovaj element bude uvršten u periodni sistem elemenata, on će se pridružiti nedavno imenovanim susjedima livermorijumu i flerovijumu – elementima 114 i 116 koji su dodati 2011. godine.

Izvor: B92