U Velikoj Britaniji zabilježena najveća temperatura ikad
Ilustracija

"Zemlja nije spremna za ovako ekstremne vremenske uslove"

U Velikoj Britaniji zabilježena najveća temperatura ikad

U Velikoj Britaniji je danas zabilježena najviša temperatura ikada od 39,1 stepeni Celzijusa u Čarlvudu, a očekuje se da će još porasti, saopštila je meteorološka kancelarija države.

Najviša temperatura prethodno zabilježena u Britaniji bila je 38,7 stepeni Celzijusa, što je rekord postavljen 2019. godine.

Najviša temperatura ikada izmjerena je u trenutku kada je zemlju zahvatila vrućina, koja je takođe zahvatila kontinentalnu Evropu prošle nedelje.

Putovanja, hitne službe i škole su u zastoju, jer država nije bila spremna za takve ekstremne uslove.

Ogroman dio Engleske, od Londona na jugu do Mančestera i Lidsa na sjeveru, je pod prvim upozorenjem u zemlji na "ekstremne“ vrućine, što znači da postoji opasnost od smrti čak i za zdrave ljude.

Stručnjaci za klimu upozoravaju da je globalno zagrijevanje povećalo učestalost ekstremnih vremenskih događaja, a studije pokazuju da je vjerovatnoća da temperature u Velikoj Britaniji dostignu 40 stepeni Celzijusa sada deset puta veća nego u predindustrijskoj eri.

Suša i toplotni talasi povezani sa klimatskim promjenama takođe su otežali borbu protiv šumskih požara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.