Vlahović: Ne vidim mogućnost da ova vlada opstane ako usvoje ovakav teskt ugovora sa SPC
Miodrag Vlahović

"Namjera da se ugrozi crnogorska nezavisnost integritet i identitet"

Vlahović: Ne vidim mogućnost da ova vlada opstane ako usvoje ovakav teskt ugovora sa SPC

Ukoliko se premijer Dritan Abazović i njegovi ministri drznu i pokušaju da usvoje ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom u sadržaju koji smo svi vidjeli, ne vidim mogućnost, niti postoji ni zrnce logike i političkog i bilo kojeg drugog opravdanja da ova vlada opstane, ocijenio je predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava, ambasador Miodrag Vlahović.

On je za Pobjedu rekao da se u ponašanju i izjavama Abazovića, bez obzira na to da li radi po diktatu ili svjesno šteti državi, povodom sporazuma sa SPC jasno vidi namjera da se toj crkvi da povlašćeni status, da se falsifikuju istorijske činjenice, da se uzurpiraju prava i vlasništvo države Crne Gore.

"Najava premijera Abazovića da će na sljedećoj sjednici Vlade biti prihvaćen tekst „temeljnog“ ugovora sa Crkvom Srbije – u onom sadržaju koji je učinjen dostupnim javnosti uoči njegove posjete Beogradu – saglasna je njegovom ignorisanju i negiranju svih istorijskih i pravnih činjenica i argumenata i jasnom nipodaštavanju i brutalnom kršenju interesa i prava Crne Gore. U njegovom ponašanju i izjavama povodom sporazuma sa SPC jasno se vidi namjera da se toj crkvi da povlašćeni status, da se falsifikuju istorijske činjenice, da se uzurpiraju prava i vlasništvo države Crne Gore i da se, tretirajući Crnu Goru kao jednu od teritorija na kojima djeluje srpska crkva, ugrozi crnogorska nezavisnost i naš nacionalni i državni integritet i identitet" ističe predsjednik CHO.

On smatra,da, ne vidi mogućnost, niti postoji ni zrnce logike i političkog i bilo kojeg drugog opravdanja – ukoliko se Abazović i njegovi ministri drznu i pokušaju da usvoje ovaj akt u sadržaju koji smo svi vidjeli – da ova vlada opstane. Svrha i funkcija te vlade je bila i ostala da se bavi reformama u kontekstu evropske agende, a ne da servira Crnu Goru nacionalističkim i velikodržavnim aspiracijama Srbije i njenog vođstva. Siguran sam da demokratske i suverenističke političke snage u našoj zemlji i cjelokupna građanska i slobodarska crnogorska javnost to neće dozvoliti – zaključuje Vlahović

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.