NBC: Bajden naredio ublažavanje retorike o ratu u Ukrajini
Džozef Bajden

NBC: Bajden naredio ublažavanje retorike o ratu u Ukrajini

Američki predsjednik Džo Bajden naredio je visokim funkcionerima da ublaže svoju retoriku o ratu u Ukrajini, objavio je NBC pozivajući se na više zvaničnika Bijele kuće koji su prisustvovali razgovoru predsjednika sa zvaničnicima.

Ovaj potez Bajdena uslijedio je pošto su neki američki visoki funkcioneri rekli da SAD žele da Kijev pobijedi u ratu protiv Rusije.

Direktiva je upućena nakon što su državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin iznenada posjetili Kijev u aprilu. Ostin je tada rekao da SAD vjeruje da Ukrajina "može da dobije rat, ako dobije pravu opremu“, a Blinken se pridružio tim izjavama.

Više anonimnih funkcionera potvrdilo je za NBC da ih je Bajden nazvao ubrzo pošto su poletjeli nazad odvojenim avionima iz Poljske. Bajden je rekao Ostinu i Blinkenu da su "otišli predaleko“ i naredio im da ublaže pristup.

Prema riječima zvaničnika iz Bijele kuće, američki predsjednik nije bio zadovoljan kada su Blinken i Ostin razgovarali o "pobjedi u Ukrajini", odnosno, nije bio zadovoljan retorikom.

Državni sekretari su se pravdali da su komentari - pogrešno protumačeni.

Kako se procjenjuje, Bajdenovo nezadovoljstvo odražavalo je zabrinutost unutar američke administracije da će sukob neizbježno postati dugotrajni rat iscrpljivanja u kome će Rusi polako, ali postojano napredovati.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.