Foto: Screenshot

Poruka sa okruglog stola

"Država može da interveniše u sporovima, ali ne smije da ugrozi pravo na slobodu vjeroispovijesti"

Vjerske slobode u Crnoj Gori naziv je okruglog stola koji je održan u Biznis centru na Cetinju. Na naučnom skupu na kojem su se čula relevantna mišljenja o temi, istaknuto je da su pluralizam i sloboda osnov demokratije. Država može da interveniše u sporovima, ali nikome ne bi smjela da ugrozi prava na slobodu vjeroispovijesti, jedna je od ključnih teza izrečena na skupu.

Nije problem vjeroispovijest, problem je kada se vjersko pravo zloupotrijebi u političke svrhe jedna je od poruka sa okruglog stola.

Profesor prava Nebojša Vučinić govorio je o slobodi vjeroispovijesti kroz prizmu novovijekovnog razvoja navodeći zanimljive granične slučajeve pritom ističući savremeni aspekt problematike.

“Pravnici kažu najprirodnije ljudsko pravo to je onaj koncept koji nazivamo duhovni i moralni integritet ličnosti, jer kroz formiranje i mijenjanje ubjeđenja odražava se taj građanski koncept pojedinca”, poručio je Vučinić.

Tema izlaganja Šerba Rastodera bila je Islamska zajednica u Crnoj Gori. Pored toga, akademik Rastoder ukazao je na stepen vjerovanja kod nas ukazujući pritom i na Zakon o vjeroispovijesti koji je bio donedavno u žiži interesovanja.

Aleksandar Stamatović je dileme savremenog crnogorskog društva, kako kaže, pokušao da svede na nivo razumljiv prosječnom građaninu, ističući pritom i problematiku crkvene infrastrukture, dok je Ivan Jovović govorio o ulozi crkvenih zajednica u protekle tri decenije.

Jedan od najvažnijih zaključaka okruglog stola na kojem su se čula i druga relevantna mišljenja bio je da događaji poput ovog trebaju da budu obilježeni, bez obzira na oprečna mišljenja, tolerancijom i uvažanjem drugog.

RTCG

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.