Đukanović primio Voltersa: Ostajemo tvrdi zagovornici euroatlantizma

Đukanović primio Voltersa: Ostajemo tvrdi zagovornici euroatlantizma

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi Toda Voltersa, koji boravi u oproštajnoj posjeti Crnoj Gori. Razgovoru je prisustvovao ministar odbrane Raško Konjević.

Đukanović je uz dobrodošlicu vrhovnom komandantu Voltersu zahvalio što i u ovoj prilici pokazuje opredijeljenost za saradnju sa Crnom Gorom i time doprinosi našem dobrom osjećaju nakon petogodišnjeg članstva u NATO.

Đukanović je ocijenio da je Crna Gora odgovornim odnosom prema preuzetim obavezama opravdala podršku saveznika njenom članstvu.

U kontekstu pogoršane bezbjednosne situacije u Evropi uzrokovane agresijom na Ukrajinu, on je odao priznanje aktivnostima NATO kojima je zaustavljena dalja agresija i realizovana strategija odvraćanja i odbrane.

Posebno je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, naglasio posvećenost Crne Gore ispunjavanju svog paketa obaveza nakon izbora nove Vlade kroz usvajanje odluka koje se očekuju od nas kao odgovorne članice i pomoći koja je upućena Ukrajini, uz odlučnost da tako bude i ubuduće.

Uz ponovljeno opredjeljenje Crne Gore za evropske i euroatlanske integracije, istakao je da Crnu Goru sa tog puta nijesu mogli skrenuti ni unutrašnje ni spoljašnje maligne strane.

Uz ocjenu da ostajemo tvrdi zagovornici euroatlantizma ponovio je uvjerenje o ključnoj važnosti zdravog partnerstva Evrope i SAD koje počiva na identičnim vrijednostima i ne traži preispitivanje već sistemsku nadgradnju kako bi sačuvali superiornu poziciju. Na toj liniji ukazao je na važnost kontinuiranog prisustva NATO i EU na Balkanu, imajući u vidu reputaciju nestabilnog regiona koji je u kontinuitetu pod malignim uticajem trećih strana. ‘’

Poruka NATO i EU je da nam je nasušno potrebno veće združeno prisustvo jer je ovaj region primarna odgovornost EU i NATO", kazao je Đukanović.

Vrhovni komandant Volters istakao je visoku saglasnost sa stavovima Đukanovića ocjenjujući da ZB mora ostati u centru pažnje NATO i EU, ističući da svjesni malignog uticaja na ZB ostaju fokusirani na njega kao što su fokusirani na Ukrajinu

. Uz podsjećanje da je bio svjedok prijema Crne Gore u Alijansu istakao je da proteklih pet godina Crnoj Gori mogu služiti na ponos i da su dostignuća i doprinosi izuzetni.

Visoko je ocijenio ostvarene rezultate naših vojnika u misijama u Avganistanu, Kosovu, Letoniji i Iraku ističući da je prisustvo crnogorskih snaga naročito u Letoniji i podsjetnik liderima NATO da se zadrži pažnja na ZB.

Uz pohvale za posvećenost Crne Gore kontribuciji NATO savezu, Volters je zahvalio Đukanoviću na njegovom i liderstvu Crne Gore, uz uvjerenje da je budućnost svijetla i to velikom dijelom zahvaljujući onome što su Predsjednik lično i Crna Gora uradili.

Zajednički je ukazano na važnost podrške prijemu u članstvo Finske i Švedske, što će biti snažna poruka onima koji ugrožavaju mir.

Đukanović je uz zahvalnost za pohvale Crnoj Gori, optimistične poruke u pogledu budućnosti, kao i zahvalnost za odgovorno i časno obavljanje funkcije vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi, potvrdio nepoklobljivu posvećenost Crne Gore Alijansi.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo novim imenovanjem na poziciji ministra odbrane Crne Gore što je garancija ispunjavanja svih obaveza Crne Gore prema NATO i njenim partnerima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.