Abazović: Od danas šverc cigareta

Više od 100.000 paketa duvanskih proizvoda vlasništvo države

Abazović: Od danas šverc cigareta "klinički mrtav"

Premijer Dritan Abazović kazao je da više od 100.000 paketa duvanskih proizvoda iz Slobodne zone Luke Bar, vrijednosti više desetina miliona eura, postaju vlasništvo države, poručujući da je od danas šverc cigareta "klinički mrtav".

Abazović, ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar bez portfelja Zoran Miljanić i direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Rade Milošević obišli su Slobodnu zonu Luke Bar povodom zaplijene ovih duvanskih proizvoda bez akciza, a kojima nije produžen rok za skladištenje u Slobodnoj carinskoj zoni.

"Stavlja se tačka na jedan "dead point" što se tiče šverca cigareta. Veliko je negativno opterećenje i za Upravu carina i Luku Bar i policiju, stvorio se loš imidž", rekao je Abazović tokom obilaska Slobodne zone Luke Bar.

On je rekao da je današnja aktivnost od presudnog značaja jer se u potpunosti obustavlja bilo kakva aktivnost koja može imati primjesu šverca  cigareta.

"To je bio najuonosniji posao u Crnoj Gori kada je riječ o kriminalu proteklih 20 godina, da se radi o poslu koji je bio težak 500 miliona eura godišnje. Sa ovim se stavlja tačka. Jako je važno da vratimo kredibilite i Upravi cafrini, Luci Bar i policiji i svim časnim ljudima koji ni na koji način nijesu doprinosili tome u prethodnom periodu", naglasio je Abazović.

Prema njegovim riječima, nakon sprovođenja svih propisa uz podršku direktora Uprave carina zaplijenjeno je preko 100.000 paketa cigareta vrijednosti više desetina miliona eura koji od danas postaju vlasništvo Crne Gore.

"Naša intencija je da uspostavimo zakonodavnu infrastrukturu kako ovo ne bi išlo na uništavanje nego kako bi pokušali da, ukoliko se za to pronađe zakonski okvir, ovo na legalan način proda i pare konačno upumpaju u budžet i u svrhu pomoći građanima Crne Gore", rekao je Abazović, ističući da je šverc cigareta od danas "klinički mrtav".

Počinje proces transporta na bezbjednijim lokacijama koji će, kako je rekao, trajati nekoliko dana. On je rekao da su brojne marke cigareta koje su oduzete od kojih, kako je rekao, za neke prvi put čuje.

"Napravićemo popis kompletne robe i ako se za to uspostave zakonski uslovi prodamo ih na inostranom tržištu jer je naše jako malo",  rekao je Abazović.

Rekao je da se zna ko koje firme su vlasnici cigareta, ali da ne želi nikog da optužuje.

"Afirmativan sam da se to istraži, ali to se više neće dešavati bez snažnog nadzora države", poručio je Abazović.

On je uputio apel poslanicima da podrže zakonsko rješenje koje bi Vlada predložila u cilju legalizacije zaplijenjenog duvana kako bi bio spreman da se stavi u prodaju.

"Bila bi kosmička pravda da zemlja i budžet nešto od ovoga prihoduje. Radi se od ogromnim sredstvima koja bi se iskoristila za poboljšanje stanje uzdravstvu, školstvu i ostalim servisima socijalne zaštite", poručio je Abazović.

On je poručio da Vlada ohrabruje nadležne institucije, prije svega Specijalno državno tužilaštvo, da skladno svojim zakonskim mogućnostima preduzimaju aktivnosti i otkrivaju ono što se dešavalo u prethodom periodu kada je u pitanju šverc cigareta.

"Mislim da Luka Bar zaslužuje drugačiji tretman, svi ćemo se truditi da do toga dođe, vjerujem da je ovo najvažnija strateška tačka budućeg razvoja Crne Gore i naše aktivnosti sada treba da se usmjere na druge, legalne biznise kako bi svi građani Crne Gore od ovoga imali koristi",  zaključio je Abazović.

 

 

Ministar finansija Aleksandar Damajnović zahvalio se nadlženim organima i međunarodnim partnerima na pomoći u ovoj akciji.

"Očekujem da se nađe zakonski model da se roba izveze iz Crne Gore. Vrlo je malo ostalo prostora za nelegalno tržište u Crnoj Gori",  naglasio je Damjanović, navodeći da će se i u tom pravcu sarađivati sa međunarodnim partnerima.

Kako je rekao, očekuje od ove aktivnosti značajan priliv novca u crnogorski budžet.

"Moramo da se vraćamo normalnom vidu poslovanja i da Slobodna zona Luka Bar dobije novo lice", poručio je Damjanović, dodajući da će cigarete biti prebačene na bezbjednu lokaciju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.