Ilustracija

Istraživanja potvrdila

"Pola kovid pacijenata ima bar jedan simptom i dvije godine nakon bolesti"

Iako su se mnogi oporavili od Kovida 19 i vratili se normalnom životu, novo istraživanje pokazuje da oko polovina pacijenata koja je bila hospitalizovana, i nakon dvije godine osjeća bar jedan simptom bolesti.

I dok im se fizičko i psihičko stanje poboljšalo s vremenom, hospitalizovani kovid pacijenti, ipak, su slabijeg zdravlja i imaju lošiji kvalitet života u odnosu na opštu populaciju.

To se posebno odnosi na pacijente koji pate od produženog kovida koji i nakon dvije godine osjećaju bar jedan simptom – umor, kratkoću daha ili poteškoće sa spavanjem.

Istraživanje koje je objavio "The Lancet" obuhvatilo je 1.192 učesnika u Kini zaražena virusom SARS-CoV-2 tokom prve faze pandemije od 7. januara do 29. maja 2020. Pratili su ih prvo šest mjeseci, pa godinu dana, pa dvije godine.

Rezultati su pokazali da se pacijentima poboljšalo fizičko i mentalno stanje nezavisno od težine bolesti, ali 55 odsto ispitanika prijavilo je da osjeća bar jedan simptom nakon preležanog kovida i dvije godine nakon zaraze, a 68 odsto ih je reklo da je simptom ili simptome osjećalo još šest mjeseci.

"Nezavisno od toga koliko ih je teško pogodila bolest, kovid pacijenti osjetili su dugoročno pozitivne zdravstvene promjene i većina se u ove dvije godine vratila na posao. Ali, visok je procenat onih koji su osjećali simptome, a kovid pacijenti uopšteno imaju slabije zdravlje od opšte populacije", piše u studiji.

Rezultati istraživanja ukazuju da je potrebno dalje istražiti patogenezu produženog kovida i razviti adekvatan odgovor.

Istraživanje povezano sa mentalnim zdravljem osoba koje pate od produženog kovida pokazuje da 13 odsto takvih pacijenata dugo osjeća simptome tjeskobe, a njih 11 odsto simptome depresije, prenosi Times of India.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.