Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Đukanović komentarisao izjavu Makrona

"Nasušno nam je potrebna potvrda da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju mjesta u EU"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da je Zapadnom Balkanu više nego ikad potrebna poruka Evropske zajednice da za ove zemlje ima mjesta u Evropskoj Uniji.

On je to kazao nakon neformalnog susreta lidera zemalja Zapadnog Balkana u Briselu, a nakon što je francuski predsjednik Emanuel Makron predložio da se zemlje, koje nisu članice Evropske unije (EU), ujedine u okviru nove političke organizacije

To su brojni stručnjaci ocijenili kao pokušaj da se spriječi proširenje EU.

"Ta izjava sama posebi ima težinu, jer nije riječ o trenutnom predsjedavanju Evropskom Unijom od strane Francuske, nego o izjavi koju saopštava predsjednik jedne od najvećih evropskih zemalja i samim tim zemalja koje imaju veliki uticaj na kreiranje politike Evropske Unije. Ja bih rekao da će trebati dodatnog razgovora na tu temu, šta se sve podrazumijeva pod idejom političke zajednice koju je saopštio Makron", kazao je Đukanović.

On dodaje da se nada da će tempo dolaska do članstva u EU zemalja ZB zavisiti isključivo od sposobnosti i brzine realizacije reformi. 

"Ali nama je nasušno potrebna poruka da sve zemlje ZB imaju mjesta u EU, i da će tempo do zauzimanja tog mjesta zavisiti samo od jednog faktora, od naše sposobnosti da realizujemo reforme, da dostignemo standarde, i da ćemo dalje afirmišući politiku regate svako iskoristiti svoju šansu", smatra Đukanović.

To će, kako kaže, razviti zdravu konkurenciju na ZB i "siguran sam da će u krajnjoj liniji, u ne tako dalekom periodu dovesti do članstva svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju". 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.