Obrador ostaje na čelu Meksika do kraja mandata
Foto: Reuters

Meksikanci odlučili na referendumu

Obrador ostaje na čelu Meksika do kraja mandata

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador ostaće na vlasti posle referenduma, održanog u nedelju, na kome su ga, uz vrlo slabu izlaznost, podržali građani.

Nacionalni institut za izbore (INE) javio je sinoć da je prema prvim procjenama izašlo između 17 i 18,2 odsto od 93 miliona glasača, a da je više od 90 odsto njih izrazilo želju da predsjednik bude na tom mjestu do kraja svog šestogodišnjeg mandata 2024.

Meksikanci su juče odlučivali na referendumu, prvom takve vrste u zemlji, da li njihov predsjednik treba da ode sa vlasti. Obrador, koji je sada tek na polovini svog šestogodišnjeg mandata, lično se zalagao za održavanje referenduma.

Njegova stranka Pokret za nacionalnu obnovu (Morena) pozdravila je, kako je navela, odlučujući rezultat u prilog predsjednika zemlje.

Tri opozicione partije u pozivale na bojkot referenduma - desničarska partija PAN, ljevičarski PRD i bivša vladajuća partija PRI.

Partija PAN navela je da se radi o narodnom plebiscitu obilježenom nelegalnostima, lažima i pronevjerom javnih resursa, dok je PRI optužila predsjednikovu stranku da je referendum pretvorila u "šalu" da bi on potvrdio sopstveni ego i nastavio da vara Meksikance.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.