Kavarić: Moguća je pojava novih sojeva a moguć je i kraj pandemije
Nebojša Kavarić

Kavarić: Moguća je pojava novih sojeva a moguć je i kraj pandemije

Predsjednik Komisije za očuvanje i unapređenje zdravlja građana Glavnog grada Nebojša Kavarić naveo je u izjavi za "Dan" da želi da vjeruje da će trend u svijetu, a time posledično i kod nas, biti dalji pad broja novoinficiranih virusom korona sa tendencijom prirodnog gašenja pandemije, a time i epidemije u Crnoj Gori.

Međutim, kako dodaje, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da su svi scenariji, pa i pojava novih sojeva, stvorenih mutacijama, mogući.

"Iz tog razloga potrebno je da sve praktične navike i sve znanje o načinima i putevima prenosa kovida, ali i svih drugih zaraznih bolesti, primjenjujemo ubuduće stalno. Takođe, sve uočene otežavajuće okolnosti za pojavu komplikacija tokom kovid perioda, kao štu su stanja i oboljenja koja su posledica hroničnih nezaraznih bolesti (HNB) su nam "otvorile oči" koliko je značajno primjenjivati i pridržavati se zdravih stilova života, a samim tim mnogo spremnije dočekati neku buduću opasnost ili pošast sličnu kovid pandemiji. Apostrofiram nepravilnu ishranu, duvanski dim, alkohol, nekontrolisani toksični stres, odsustvo svakodnevne fizičke aktivnosti, nedovoljno sna. Jedina korist od kovida je što smo uživo pratili i nažalost doživjeli sve posledice, što individualne, što kolektivne neorganizovanosti, nemara ili loših životnih navika uparenih sa pojavom opasnog zaraznog agensa", izjavio je Kavarić.

Prema njegovim riječima, odnos prema vakcinaciji, odnosno imunizaciji tokom kovida do kraja je ogolio značaj društvene i javne podrške zdravstvenim i medicinskim službama i profesionalcima.

"Pozitivni a još više negativni uticaj kad nema sinergističkog djelovanja javnih i odgovornih ličnosti je evidentan i veoma karakterističan za Crnu Goru. Taj negativan odnos smo žestoko platili. U životima naših građana. I pacijenata i profesionalaca. Sve to bi trebalo da bude veliki nauk i opomena za sve buduće javno zdravstvene kampanje i kontinuirane javno zdravstvene promocije, kako imunizacije i vakcinacije, tako i zdravih stilova života i svih preventivnih aktivnosti na sprečavanju svih hroničnih nezaraznih bolesti kao vodećeg uzroka smrti u svijetu", ističe Kavarić.

Poručuje da odgovor mora uvijek biti zasnovan na nauci i podržan od svih u društvu, sistemski.

"Pažljivo ćemo pratiti kretanje kovid pandemije u svijetu, kao što je slučaj ovih dana od Kine do nekih evropskih zemalja. Ne zaboravimo da smo poslednje dvije godine imali tokom aprila i maja pad broja inficiranih, a krajem juna i početkom jula novi talas. Želim da vjerujem da se to neće ponoviti. Treba pažljivo ubuduće graditi most povjerenja prema građanima. Tada će, kao i u svim razvijenim zemljama svijeta, preventiva u medicini i ukupnom zdravstvu biti na mnogo boljem i zadovoljavajućem nivou. Time će i javno i zdravlje svakog građanina biti unaprijeđeno i sačuvano. A to je, ako nismo zaboravili, i cilj postojanja i zdravstvenog sistema i države", zaključuje doktor Kavarić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.