Samo jedna namirnica na svijetu obezbjeđuje sve hranljive materije
Ilustracija

Samo jedna namirnica na svijetu obezbjeđuje sve hranljive materije

Možda ste i vi nekad pomislili da biste mogli da živite na jednoj namirnici - obično je to neka koju mnogo volite. Razmišljate u potpuno pogrešnom pravcu.

Izbor da jedete samo jedno voće, povrće ili žitarice doveo bi do otkazivanja organa, dok bi konzumiranje samo mesa na kraju primoralo vaše tijelo da "žvaće“ sopstvene mišiće, upozoravaju stručnjaci, piše Nova.rs.

Nijedno povrće nema svih devet esencijalnih aminokiselina koje su ljudima potrebne za izgradnju proteina koji čine naše mišiće, objasnila je Džo En Hatner, konsultantkinja za ishranu na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanford i bivša portparolka Američkog udruženja dijetetičara.

Bez svih aminokiselina, vaša kosa počinje da svijetli, nokti postaju mekani, vaše mršavo tijelo pati, piše Live Science.

"To se ne odnosi samo na vaše mišiće, već i na vaše srce i druge organe", a, na kraju, vaše srce se toliko stisne da umrete.

Jedenje samo jedne vrste ugljenih hidrata - samo hleba ili testenine, na primer - takođe uzrokuje otkazivanje organa, zbog nedostatka aminokiselina. Osim toga, dobili biste skorbut, užasnu bolest izazvanu nedostatkom vitamina C, koja se javlja nakon jednog do osam mjeseci nedostatka ovog vitamina i kreće od letargije i kostobolje, a završava gnojnim ranama, žuticom, groznicom, gubitkom zuba i smrću.

Život samo na mesu takođe bi bio ćorsokak. Pored nedostatka vitamina C, većina mesa sadrži vrlo malo ugljenih hidrata — lako dostupnih paketa energije koji su vašem tijelu stalno potrebni za obavljanje čak i najmanjih zadataka.

Ipak, kako piše "Nova.rs", postoji jedna "namirnica" koja ima sve: ona koja održava bebe u životu.

"Jedina hrana koja obezbeđuje sve hranljive materije koje su ljudima potrebne je ljudsko mlijeko", rekla je Hatner. "Majčino mlijeko je potpuna hrana. Možemo dodati čvrstu hranu u ishranu odojčeta u prvoj godini života da bismo obezbijedili više gvožđa i drugih hranljivih materija, ali u ljudskom mlijeku ima svega po malo."

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.