Joković: U Vladi nema mjesta za DPS, SDP i SD; Konjević: Na pomolu nova parlamentarna većina
Vladimir Joković

Joković: U Vladi nema mjesta za DPS, SDP i SD; Konjević: Na pomolu nova parlamentarna većina

Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kaže da je Glavni odbor stranke ovlastio ih da se uđe u pregovore o formiranju manjinske vlade, a da u toj vladi ne bi mogle da budu partije koje su na izborima 2020. poražene. Dodao je da ne žele da mijenjaju izbornuvolju građana, što bi značilo da nema mjesta za SDP, SD te DPS.

Joković je zajedno sa liderom SDP-a Raškom Konjevićem gost emisije “Slobodna zona” na TV Prva.

Konjević navodi da onaj ko glasa za Vladu je dio parlamentarne većine.

“U Parlamentu se kreira nova parlamentarna većina. Formiraće se većina SNP-a, URE, manjina i DPS-a. Manje je bitno hoće li SDP biti u vladi. Mi ulazimo ako imamo sa političkim subjektima zajedničke ciljeve. Ali ne možete vladu izabrati bez parlamentarne većine “, kazao je Konjević.

Joković ponavlja da su deblokada institucija, evropski put Crne Gore, zakon o porijeklu imovine, temeljni ugovor i Otvoreni Balkan njihovi glavni ciljevi.

“Upoređivati ovo sa nekim kohabitacijama sa DPS-om je neprihvatljivo. Mi o DPS-u nijesmo promijenili mišljenje, DPS je o nama promijenio mišljenje. Da li se mi radujemo-ne radujemo se. Vidjećemo da li će Vlade biti ili ne ali CG u ovakvoj poziciji više ne može”, rekao je Joković.

Navodi da su oni učinili sve da parlamentarna većina opstane, te da sada ne treba da ih napadaju što su uspjeli nešto da dogovore.

“Znate koliko me interesuje ko će meni dati glasove da ostvarim političke ciljeve koji mene interesuju”,  kaže Joković.

Konjević objašnjava da je manjinska vlada koaliciona vlada.

“Zato je ova vlada ovako završila, jer nije imala program. Svaka vlada koja želi da bude ozbiljna mora da ima koalicioni sporazum. Zato se formiraju programske vlade. Mi ovdje govorimo o ogromnom broju ciljeva a manjinska vlada bi trebalo da traje do godinu. Priča je pomalo politički naivna, ako neko misli da neko ovako formira vladu DPS bi morao biti potpuno operisan od političkog interesa i iskustva. To bi značilo da DPS glasa za vladu URE i SNP-a a onda vlada funkcioniše po principu baš nas briga šta misle oni koji su nas podržali”, rekao je Konjević.

Kaže da je to vrijeđanje političke inteligencije.

Joković navodi da je Crna Gora zastala u pregovorima sa EU, te da su mnogi rekli da nas je Srbija sustigla.

“Mi želimo da deblokiramo Crnu Goru, da se institucije uspostave, i da se ide na fer i slobodne izbore. I konačno sređivanje biračkog spiska”, naveo je on.

Konjević podsjeća da je SNP bio protiv članstva u NATO pa ga interesuje, uzevši u obzir i situaciju u Ukrajini, te naše obaveze kao čalnice NATO, kako misli da ta vlada funkcioniše.

“Ne možete voditi spoljnu politiku a nemati stava. Članica smo NATO-a i imamo obaveze. Imate primjer gospodina Leposavića, kako jedna izjava može da uzdrma jednu vladu. To je samo jedan primjer da kada ste vlast vodite i spoljnu i unutrašnju politiku”, istakao je Konjević.

Joković kaže da je za SNP prihvatljiva Rezolucija UN o Ukrajini.

“Vi ste bili na listi DF-a i vi sada pokušavate crnogorskoj javnosti objasnite da vaših pet poslanika koji su bili na toj listi će sada da naprave neku novu vladu ali neće imati nikakve veze sa DPS-om, znate gdje to ima – niđe”, rekao je Konjević Jokoviću pitajući ga da li imaju oni kakav dogovor sa DPS-om, na šta Joković odgovara negativno.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.