NASA: Rusija i Amerika sarađuju u svemiru
Ilustracija

NASA: Rusija i Amerika sarađuju u svemiru

Na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), koja funkcioniše posebno zahvaljujući saradnji SAD i Rusije, za sada ne utiču ekstremne tenzije između dvije zemlje zbog ruske invazije na Ukrajinu, saopštila je američka svemirska agencija NASA.

Međutim, agencija je navela da ipak radi na rješenjima bez pomoći Rusije.

"Trenutno radimo mirno u svemiru. Nemamo indikacija, na operativnom nivou, da naše kolege nisu posvećene nastavku tekućih operacija Međunarodne svemirske stanice“, navela je NASA i dodala da američki i ruski timovi "razgovaraju jedni s drugima“.

Rusija je od suštinskog značaja za pravilno funkcionisanje ISS, jer se koriste ruski svemirski brodovi.

"Razmatramo kako bismo mogli da dodamo druge mogućnosti", dodala je NASA.

Ruska svemirska agencija Roskosmos saopštila je proteklog vikenda da bi agencija mogla, zbog sankcija Rusiji, da obustavi lansiranja iz svemirske baze u Francuskoj Gvajani.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.