Delegacije Ukrajine i Rusije stigle na pregovore, svijet čeka ishod
Foto: EPA

Peti dan

Delegacije Ukrajine i Rusije stigle na pregovore, svijet čeka ishod

Peti je dan napada koji Rusija sprovodi u Ukrajini. Svijet iščekuje ishod pregovora delegacija Rusije i Ukrajine koji su zakazani za danas. Ukrajinsko Ministarstvo zdravstva je objavilo da su od početka ruske invazije ubijena 352 civila, uključujući 14 djece.

Ruska delegacija stigla je u Bjelorusiju kako bi razgovarala sa Ukrajincima, saopštio je ruski zvaničnik Dmitrij Peskov.

Sudeći po pisanju novinske agencije RIA Novosti, sa njim su u Bjelorusiju doputovali i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane i drugih kancelarija, uključujući i administraciju predsjednika.

„Bićemo spremni da počnemo pregovore u Gomelju“, rekao je Peskov.

Ministarstvo spoljnih poslova Bjelorusije saopštilo je da su obezbijedili sve što je potrebno za sastanak i da rješavaju protokolarna pitanja.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski noćas je u razgovoru sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom rekao da su naredna 24 časa ključna.

Bjelorusko Ministarstvo spoljnih polsova saopštilo je da je u Bjeloruisiji sve spremno da ta zemlja bude domaćin pregovora Rusije i Ukrajine.

"Čeka se dolazak delegacija", objavilo je bjelorusko ministartsvo na Twitteru, uz fotografiju mjesta na kojem će pregovori biti održani.

Pres-sekretar Ministarstva spoljnih poslova Bjelorusije Anatolij Glaz prethodno je saopštio je da se očekuje dolazak delegacija Rusije i Ukrajine na mjesto pregovora u Bjelorusiji.

Pregovori će početi čim delegacije stignu na mjesto sastanka, rekao je Glaz, prenosi RIA Novosti.

Rusija je juče saopštila da će pregovori biti održani u Gomeljskoj oblasti u Bjelorusiji, dok je u Kijevu rečeno da će sastanak dvije delegacije biti održan na granici Ukrajine i Bjelorusije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen izrazila je nedvosmislenu podršku ideji da Ukrajina postane član evropskog bloka, rekavši da je zemlja koja je sada pod napadom Rusije "jedna od nas". Fon der Lejen je govorila za "Juronjuz", nakon što je je EU odlučila prvi put u svojoj istoriji da pošalje oružje zemlji koja je u ratu.

Predsjednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je danas da je opšta mobilizaija obustavljena.

Pušilin je za Rusija 24 rekao da se mobilizacija obustavlja jer je već popunjen neophodan broj u pravcima na koje je bila usmjerena kampanja mobilizacije, prenosi RIA Novosti.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara potpisao ukaze o priznanju samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, a rano ujutro 24. februara Rusija je pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov ocijenio je da je u sukobu Rusije i Ukrajine došlo do prekretnice, pošto je, kako on smatra, rat postao evropski.

Reznikov je na Facebooku napisao da već sada pola Evrope sakuplja oružje i opremu za zaštitu Ukrajine.

"Krug država koje pružaju stvarnu pomoć značajno se povećao", istakao je Reznikov.

Dodao je da je Evropa već obezbijedila privremeno utočište desetinama hiljada izbjeglica iz Ukrajine.

Eksplozije su jutros odjekivale u Kijevu i Harkovu, saopštila je ukrajinska državna Agencija za zaštitu komunikacija i informacija.

U Kijevu je nekoliko sati prije eksplozija bilo mirno, dodaje se u saopštenju ukrajinske službe objavljenom na aplikaciji Telegram, prenio je Rojters.

Agencija je saopštila i da je stambena zgrada u Černihivom na sjeveru Ukrajine bila u plamenu, nakon što je pogođena projektilom.

Još jedan grad na sjeveru Ukrajine, Žitomir, pogođen je projektilima noćas, objavila je Komanda ukrajinske pješadije na Facebooku.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.