Vanja Ćalović Marković

"Krivokapića interesovala funkcija i Zakon o slobodi vjeroispovijesti, Abazović pregovarao sa Đukanovićem"

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković kazala je da Savjet za borbu protiv visoke korupcije nije mogao imati rezultata jer "premijera Krivokapića to nije interesovalo", a Abazović je istovremeno "pregovarao sa Đukanovićem".

"Saplitali su me na svakom koraku... za svaku moguću stvar koju sam pokušala da uradim, obećavali su a ništa nijesu uradili", rekla je Ćalović Marković gostujući u emisiji Načisto na TV Vijesti govoreći o radu Savjeta, čiji je bila član.

"Krivokpića je interesovao Zakon o slobodi vjeroispovijesti i ništa više osim da ostane na funkciji... gospodin Abazović je paralelno dogovarao sa DPS-om. Nije on došao početkom ove godine bez dogovora sa DPS-om nego sa jasnim pregovorima i dogovorom koji je relativizovao", rekla je Ćalović Marković .

Ona ih je pozvala "da ne budu bezobrazni prema javonsit" jer odluke u DPS-u ne donosi šef poslaničkog kluba Danijel Živković već Milo Đukanović.

Ćalović Marković je pojasnila da je po stupanju na funkciju u Savjetu bila vrlo optimistična, ali da je veliki dio dokumentacije potrebne za rad tog tijela bio uništen...

Ona tvrdi da se to desilo dok se dogovarala nova vlada, a da je DPS istovremeno bio u posjedu svih tih spisa.

"Tražila sam neke podatke, vidjela sam da je većina uništena, kao na primjer dokumentacija o Možuri. Ostali su samo neki fragmenti dokumenata koji su i ranije bili javno dostupni", rekla je Ćalović Marković,prenose Vijesti.

Mislila je, kako je navela, da je prvi problem u radu Savjeta neznanje, neiskustvo i opstrukcija.

"Onda sam mislila da je problem u prioritetima. U jednom trenutku , a to je trenutak kada počinjem da izlazim javno je bilo očigledno da postoje neki lobiji i neki interesi. Ako nekome nije bilo jasno da je Slobodna zona Luke Bar jedno od najvećih čvorova šverca, onda sam im ja to više puta vrlo precizno pojasnila - pričam o premijeru i potpredsjedniku Vlade, ministru finansija, direktorici Uprave carina i prihoda, direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost i o direktoru Uprave policije, o svima njima... Svima njima sam to detaljno objasnila, to je moralo da postane prioritet", navela je Ćalović Marković.

Tvrdi da je od Uprave prihoda i carina tražila podatke o firmama koje su registrovane na određenoj adresi.

"Oni mi daju podatke o svim firmama, a preskoče dvije firme Blaža Đukanovića", kazala je ona dodavši da se to desilo dok je na čelu Uprave prihode i carina bio Aleksandar Damjanović.

"Ali nema to veze sa Damjanovićem. To ima veze sa operaterom koji tu radi kojeg je tu zaposlio DPS, školovao ga DPS, stan mu dao DPS, sve mu dao DPS. I on sada naravno radi za DPS... Ja im onda kažem da mi fali jedna, a ne dvije firme Blaža Đukanovića i da to provjere, i onda mi oni to vrate i pošalju za tu jednu firmu Blaža Đukanovića, a drugu preskoče. Ja to kažem gospodinu Abazoviću i da moramo da napravimo tim i da postoje određeni dokazi u bazama podataka.... Ne samo da mu ja to kažem nego i jedan od najvećih stručnjaka sa ovih prostora za finansijske istrage, osam mjeseci čelkam da formira tim, u međuvremenu se nastavlja uništavanje dokumenata. Poslije osam mjeseci formiraju tim, i od tri predstavnika Uprave prihoda i carina sva tri kažu da nemaju nadležnost da postupaju u tom dijelu. Predložio ih je Aleksandar Damjanović, a onda je došla nova direktorica i na pitanje da li su oni i njen izbor rekla je da jesu", kazala je Ćalović Marković,prenose Vijesti.

Ona je rekla da su te stvari važne kada se govori o švercu cigareta.

"Kada govorimo o švercu cigareta sve dok ne bude finansijske istrage završavaćemo sa hapšenjem kamiondžija".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.