Đukanović i Sanino na sastanku

"U Crnoj Gori imate saveznika za evropske integracije"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se sa Generalnim sekretarom Evropske službe za vanjske poslove Stefanom Saninom.

Uz zadovoljstvo za upriličeni susret u komplikovanim danima za EU, imajući u vidu aktuelna događanja na međunarodnom planu, Đukanović je upoznao sagovornika sa ključnim informacijama o situaciji u Crnoj Gori i regionu, sa osvrtom na agendu procesa pridruživanja.

On je naglasio da nakon promjene vlasti na izborima 2020, koja je, kako je rekao, bila očekivana i neminovna kao dio demokratskog zrijevanja društva, Crna Gora uprkos problemima u kohabitaciji nije iskliznula sa strateškog kolosjeka EU.

Izrazio očekivanje da će zemlja dobiti novu vladu koja će biti mnogo više usresređena na pregovarački proces, što je apslolutni prioritet za novu izvršnu vlast.

Istakao je da uprkos kontroverzama na unutrašnjem planu, budućnost vidi optimistično i da će Crna Gora ostati stabilna država i dobar promoter evropskih vrijednosti.

Podijelio je zabrinutost zbog pogoršanja situacije u regionu uz ocjenu da ne bi bilo dobro da dublje tonemo u temu bezbjednosti, već je kapitalno važno da vratimo ZB na teren reformi i integracije uz zajednički napor Brisela sa jedne i proevropskih snaga zemalja ZB sa druge strane.

"U Crnoj Gori imate nepokolebljivog saveznika na ovu temu", poručio je Đukanović.

Generalni sekretar Sanino posebno je iskazao zadovoljstvo susretom i prilikom da sasluša analizu Đukanovića.

Naglasio je da je za EU važna činjenica da Crna Gora ostaje na evropskom kursu i da će biti više nego zadovoljni da sarađuju sa vladom koja će biti evropska i posvećena reformama.

"Nemamo nikakav problem i bez oklijevanja ćemo raditi sa novom vladom koja je na evropskom kursu", poručio je Sanino i posebno naglasio da su EU potrebne države na ZB koje su konstruktivne i rade sa EU.

Ovo je turbulentno vrijeme i potrebni su nam  prijatelji i saveznici, i u tom smislu mislim da će naša saradnja biti jaka i otvorena, kazao je Sanino.

On je posebno naglasio da je u kontekstu komplikovanih prilika u regionu još važnije da Crna Gora nastavi da predstavlja element mira i stabilnosti.

"Mi svi računamo na Vašu mudrost da se dotle dođe", kazao je Sanino Đukanoviću.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.