Audi A8 – zatezanje bora
Audi

Tehnologija - Dodaci

Audi A8 – zatezanje bora

Pojava nove Mercedesove S klase podigla je igru u luksuznoj klasi na veći nivo. Prvi je reagovao Audi sa predstavljanjem redizajnirane osmice i njene sportske verzije S8. Iako dizajn nije revolucionaran, osvježeni Audi A8 donosi i snažnije i efikasnije motore, nove sigurnosne sisteme i dugo najavljivana Matrix LED svjetla.

Redizajnirana prednja i zadnja svjetla su najočiglednije promjene koje donose svježiji izgled A8, posebno lijepo izgledaju Matrix LED prednja svjetla, koja su dostupna kao dodatna oprema (LED svjetla su standard za sve modele sa V8 motorima).

Diskretne izmjene doživjeli su poklopac motora, prednja maska ​​i prednji branik, redizajnirana zadnja LED svjetla su ravnija nego prije, a novost je hromirana lajsna koja ih spaja.

U unutrašnjosti, promjene su ograničene na nove dezene sjedišta, tapacira i umetaka na instrument tabli. Kao i prije, lista dodatne opreme je gotovo beskrajna, od ventiliranih prednjih sjedišta sa funkcijom masaže, do “relax” zadnjih sjedišta koja su dostupna u verziji sa dužim međuosovinskim rastojanjem A8 L. Na raspolaganju je četvorozonski automatski klima uređaj i funkcija “mekog” zatvaranja vrata.

Značajnije promjene su se desila ispod haube: 3.0 TFSI sada ima 310 KS, dok je snaga 4.0 TFSI motora narasla na 435 KS. Dizeli su takođe dobili injekciju snage: 3.0 TDI sada ima 258 KS, dok 4.2 TDI donosi 385 KS i impresivnih 850 Nm obrtnog momenta.

Svi motori zadovoljavaju Euro 6 norme a najekonomičniji motor je 3.0 TDI sa deklarisanom potrošnjom od 5,9 l/100 km.

Osim pomenuta četiri motora koji su doživjeli izmjene, A8 nudi još tri modela koji su tehnički nepromijenjeni. Na samom vrhu je A8 L W12 Quattro kojeg pokreće 6.3-litarski W12 benzinac koji razvija 500 KS, slijedi S8 sa modifikovanim 4.0 TFSI motorom koji isporučuje 520 KS i A8 Hybrid koji kombinuje 2.0 TFSI motor i električni motor zajedničke snage 245 KS. S8 ostaje najbrži u ovom društvu, sa sprintom od 0-100 km/h za 4,2 sekunde. Svi modeli su opremljeni 8-stepenim automatskim mjenjačem Tiptronic.

Audi A8 će se pojaviti prvo u njemačkim salonima u novembru nakon premijere na Frankfurtskom sajmu automobila, sa početnom cijenom od 74.500 eura. Prodaja širom svijeta će uslijediti ubrzo nakon toga.

Izvor: Analitika