Ruska Duma usvojila zahtjev Putinu da prizna Lugansk i Donjeck
Ruska Duma

Ruska Duma usvojila zahtjev Putinu da prizna Lugansk i Donjeck

Donji dom ruskog parlamenta, Državna duma, usvojila je zahtjev za predsjednika Rusije Vladimira Putina o priznavanju samoproglašenih republika Lugansk (LNR) i Donjeck (DNR) na istoku Ukrajine.

Kako je objavila agencija Tass, za rezoluciju da se predsjedniku Rusije Putinu uputi apel o potrebi priznavanja DNR i LNR glasao je 351 poslanik, protiv je bilo 16, a jedan je bio uzdržan.

Istovremeno, Državna duma nije podržala alternativni nacrt rezolucije, prema kojem bi tekst apela trebalo da bude upućen Ministarstvu spoljnih poslova na konsultacije.

Kako je rekao predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin, rezolucija će "odmah biti potpisana i poslata šefu države".

"Biće upućen apel predsjedniku da razmotri pitanje priznavanja Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike kao suverenih i nezavisnih država. Kijev se ne pridržava sporazuma iz Minska. Našim građanima i sunarodnicima koji žive u Donbasu potrebna je pomoć i podrška", naveo je Volodin na Telegramu.

Prema Volodinovim riječima, poslanici su uvjereni da će "priznavanje DNR i LNR stvoriti osnove za obezbjeđenje bezbjednosnih garancija i zaštitu stanovnika republika od spoljnih prijetnji, kao i za jačanje međunarodnog mira i regionalne stabilnosti u skladu sa ciljevima i principima Povelje UN i da će pokrenuti proces međunarodnog priznanja obije države".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.