Kavarić upozorava na rizik od slabe vakcinacije MMR vakcinom: Epidemija malih boginja ubila bi 100 djece
Nebojša Kavarić

Kavarić upozorava na rizik od slabe vakcinacije MMR vakcinom: Epidemija malih boginja ubila bi 100 djece

U Crnoj Gori je obuhvat djece vakcinisane protiv malih boginja u velikom padu, a od beba rođenih u poslednje tri godine, MMR vakcinu je primilo manje od 30 odsto, rekao je za "Dan" predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju i Komisije za zaštitu i unapređenje zdravlja Glavnog grada Podgorica, doktor Nebojša Kavarić. On ističe da je u riziku od malih boginja oko 20.000 mališana, te da bi u slučaju da se ta bolest proširi u našoj zemlji preminulo oko 100 mališana.

"Što se tiče obavezne vakcinacije, svi su procenti realativno zadovoljavajući osim za vakcinaciju MMR, odnosno vakcina protiv zaušaka, rubeole i morbila. Naime, u ovoj vakcini se nalazi, za nas, najinteresantnija i najvažnija komponenta koja se odnosi na morbile ili male boginje. Tu je obuhvat imunizacije ispod 30 odsto, za godišta koja su nama jako značajna jer su djeca u tom uzrastu jako osjetljiva na pojavu malih boginja, a to je uzrast nakon navršene jedne godine do treće, i za tri godišta 2019, 2020. i 2021. obuhvat je izuzetno mali i ukoliko se pojavi vrlo moguća epidemija morbila, odnosno ako i jedno dijete dođe iz zemlje u kojoj imate morbile i proširi male boginje koje su veoma zarazne, kod nas bi imali oko 20.000 djece koja bi mogla biti zaražena. U pitanju je epidemija koja se širi poput omikron soja korone, s tim što su posledice mnogo ozbiljnije i više je smrtnih slučajeva", kaže Kavarić.

On podsjeća da je poslednja epidemija malih boginja bila u Rumuniji gdje je na 1.000 zaražene djece umiralo šestoro, te je to jasna ilustracija kolika opasnost prijeti. Kavarić kaže da svuda imamo pad vakcinacije, ali ni jedna nije karakteristična kao što je u slučaju za MMR vakcine.

"Neophodno je kroz ozbiljnu kampanju i edukaciju, svih onih koji čine javno mnjenje, raditi na podizanju svijesti kako bi popravili rezultate. Od dobre kampanje zavisi koliko će roditelja vakcinisati djecu. Mi imamo svjež primjer kampanje za vakcinaciju protiv virusa korona kojom se nikako ne možemo pohvaliti", ističe Kavarić.

On navodi da građani u jednoj zemlji ne mogu biti krivi što su ili nisu prihvatili poziv na imunizaciju.

"Cijeli 20 vijek je u znaku imunizacije. Niz oboljenja je spriječen i potisnut vakcinom. Građanstvo širom svijeta će prihvatiti neku preporuku za zdravi stil života, vakcinaciju, ako im se sve činjenice predstave dobro,profesionalno i čitljivo, znači, građani moraju da vas razumiju. Građani moraju imati povjerenje u vas, u sistem. Građani trebaju vidjeti da stojite iza svojih riječi, ne možete građanima preporučivati jedno, a vi raditi drugo. Javnost prihvata kampanju ako imate ubjedljive donosioce odluka, ministra, premijera, javne ličnosti", kaže Kavarić.

Laici podgrijavaju sumnje

Kavarić navodi da je uvijek bilo problema da se prihvate novine u zdravstvu, ali vakcinacija nije nikakva novina.

"Mediji mogu mnogo da pomognu, kroz kontinuirano i tačno izvještavanje. Laici i laički mediji ne treba da podgrijavaju sumnje. Mreža kontaminiranih informacija sada postoji i puno je pojedinaca koji vole da su u centru pažnje, a nisu svjesni koju štetu nanose na svim nivoima. Neutemeljeno u nauci doprinose gubitcima ljudskih života", upozorava Kavarić.

On ističe da je UNICEF nezaobilazan u procesu promocije i očuvanja imunizacije, te da njihove kampanje predstavljaju dobar primjer rada.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.