Direktor Fajzera: Ovo je posljednji talas pod epidemiološkim mjerama, korona će postojati godinama
Albert Borla

Direktor Fajzera: Ovo je posljednji talas pod epidemiološkim mjerama, korona će postojati godinama

Direktor Fajzera Albert Borla očekuje da je u toku posljednji talas pandemije koronavirusa zbog kojeg se uvode restriktivne epidemiološke mjere.

To je danas izjavio za francusku televizijsku stanicu BFM naglasivši da će koronavirus još godinama postojati. Napomenuo je da su vakcine protiv koronavirsa, koje proizvodi i Fajzer, sigurne i učinkovite za djecu.

On i Stefan Bansel, direktor farmaceutske kompanije Moderna koja takođe proizvodi vakcine, su prošle sedmice podsjetili da rade na vakcinama koje će isključivo biti protiv omikron soja koronavirusa. U Fajzeru očekuju da će u tome uspjeti do marta ove godine, dok u Moderni očekuju da će takvu vakcinu napraviti do jeseni.

Borla je izjavio da još nije potpuno jasno da li se potrebno vakcinisati četvrtom dozom. Studija izraelskog Medicinskog centra Sheba je pokazala da vakcinacija četvrtom dozom povećava količinu antitijela.

Glavni američki infektolog Entoni Fauči je danas istakao da je još rano govoriti o tome da li se zaista okončava pandemija, odnosno počinje endemija, prenosi Jerusalem Post.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.