Sjeverna Koreja lansirala dvije balističke rakete kratkog dometa
Ilustracija

Sjeverna Koreja lansirala dvije balističke rakete kratkog dometa

Sjeverna Koreja ispalila je danas u more dva projektila, za koje se sumnja da su balističke rakete, objavila je vojska Južne Koreje.

Ovo je četvrto sjevernokorejsko lansiranje projektila ove godine u očiglednoj demonstraciji vojne moći u vrijeme zastoja razgovora sa SAD i zatvorenih granice zbog pandemije koronavirusa.

Združeni generalštab južnokorejske vojske saopštio je da je Sjeverna Koreja verovatno lansirala dvije balističke rakete kratkog dometa u oblasti Sunana, gdje se nalazi međunarodni aerodrom Pjongjang.

Projektili su lansirani u razmaku od četiri minuta jutros i letjeli su brzinom oko 380 kilometara na maksimalnoj visini od 42 kilometara prije nego što su sletjeli u vode kod sjevernokorejske sjeveroistočne obale, navodi se u saopštenju južnokorejske vojske.

Američka Komanda za Indo-Pacifik navela je da rakete ne predstavljaju neposrednu opasnost za osoblje i teritoriju SAD niti za njihove saveznike ali je ukazala na destabilizirajući uticaj "nelegalnog" programa naoružanja Sjeverne Koreje.

Japanski ministar odbrane Nobuo Kiši rekao je da su rakete pale izvan japanske "ekskluzivne ekonomske zone", a glavni sekretar vlade Hirokazu Macuno osudio je ove akcije Sjeverne Koreje, navodeći da su prijetnja miru.

Južnokorejski predsjednik Mun Džae-in, koji je u posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pozvao je zvaničnike svoje zemlje da ulože najveće napore da osiguraju stabilnost na Korejskom poluostrvu, saopšteno je iz njegove kancelarije. Navodi se, takođe, da su članovi predsjedničkog Nacionalnog saveta za bezbjednost ukazali na potrebu da se o tome razgovora sa Pjongjangom.

Sjeverna Koreja je, po navodima njenih vlasti, izvršila testove hipersonične rakete 5. i 11. januara, kao i probno ispaljivanje balističke rakete sa voza u petak kao odgovor na nove sankcije koje je uvela administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena prošle nedelje zbog nastavka testiranja projektila.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.