Priznanje Univerziteta Crne Gore profesoru Pravnog fakulteta Vladimiru Savkoviću
Božović i Savković

Priznanje Univerziteta Crne Gore profesoru Pravnog fakulteta Vladimiru Savkoviću

Da je rad profesora Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimira Savkovića u proteklih nekoliko godina bio ujedno i najplodniji period njegovog dosadašnjeg akademskog i naučnog rada, potvrdilo je i Priznanje Univerziteta Crne Gore (UCG) za postignute rezultate i doprinose razvoju naučnoistraživačkog, umjetničkog i stručnog rada.

Među naučnim radovima ističu se radovi objavljeni u časopisima renomiranih međunarodnih izdavača Brill i Wiley, kao i dvije naučne monografije, na engleskom jeziku, u izdanju takođe renomiranog međunarodnog izdavača - Kluwer Law International. Ističe i to da mu je posebna čast što je autor prvog udžbenika na Univerzitetu Crne Gore iz šire oblasti prava Evropske unije, na crnogorskom jeziku, pod nazivom: „Pravo unutrašnjeg tržišta Evropske unije – privatnopravni aspekti.

„Kao neko ko je od početka snažno angažovan u pristupnim pregovorima, uvjeren sam da je od izuzetnog značaja da nove generacije crnogorskih pravnika pripremamo za članstvo naše države u Evropskoj uniji. U tom smislu, posebno zadovoljstvo mi je što sam autor istoimenog projekta, kao i akademski koordinator Jean Monnet Modula iz prava unutrašnjeg tržišta Evropske unije (MLEUIM), koji je izrastao na potrebi da Pravni fakultet učini dodatni napor u tom pravcu. Koliko sam upoznat, riječ je o prvom iz reda prestižnih Jean Monnet projekta na jednom od pravnih fakulteta u Crnoj Gori“, izdvaja profesor Savković uspjeh koji je doprinio razvoju stručnog rada na Pravnom fakultetu.

Uprkos otežanim uslovima rada koje je svima nametnula pandemija, na Pravnom fakultetu su, uz kontinuitet u radu sa studentima, poboljšani dosadašnji standardi kvaliteta nastave, posebno na  Poslovno-pravnom smjeru master studija Pravnog fakulteta, u čijim okvirima se sprovodi projekat Jean Monnet Modul iz prava unutrašnjeg tržišta EU. „Zasluga je to“, podvlači profesor Savković, „vrlo kompetentnih i posvećenih članova projektnog tima, sa kojima sam imao zadovoljstvo da sarađujem u svojstvu modul lidera“.

U štampi je i njegova sljedeća knjiga: „Komentar Zakona o privrednim društvima“. Istu je pripremio kao stručnjak ranije neposredno angažovan na usklađivanju rješenja novog zakonskog teksta sa pravom Evropske unije, te autor dvije knjige i više desetina drugih naučnih radova iz oblasti kompanijskog prava.

„Ovo izdanje sam pripremio kako bih domaćoj stručnoj javnosti približio nove pravne institute koji su u crnogorsko pravo inkorporirani, između ostalog, kao rezultat usklađivanja nacionalnog kompanijskog prava sa popularnim acquis – ijem“, objašnjava profesor Savković.

Govoreći o cilju za 2022. godinu, profesor Savković kaže da je uvijek isti: „još jedan korak naprijed u podizanju kvaliteta sopstvenih profesionalnih aktivnosti, krećući se pritom u susret uvijek nadolazećim promjenama, tj. prilagođavajući im se.

„Bez obzira da li ćete i koliko uspjeti u takvom nastojanju, taj način razmišljanja i rada je jedini koji može rezultirati uspjehom u našoj profesiji“, poručuje profesor Savković.

Priznanje, koje mu je u ime Univerziteta Crne Gore, uručio rektor prof. dr Vladimir Božović, doživljava kao poruku od kolega iz akademske zajednice da njegov rad doprinosi napretku i dodatnom kvalitetu onoga što je, bez obzira na sve izazove i nedostatke, godinama prepoznatljivi društveni imidž Pravnog fakulteta i Univerziteta Crne Gore.

“Svakako, ova nagrada je dodatni motiv da sa istom predanošću nastavim da doprinosim razvoju pravne misli u Crnoj Gori”, zaključuje profesor Savković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.