Neophodna standardizacija Brajevog pisma i veća zastupljenost u CG
Goran Macanović

Neophodna standardizacija Brajevog pisma i veća zastupljenost u CG

Četvrti januar je Međunarodni dan Brajevog pisma i obilježava se širom svijeta, saopštio je izvršni direktor Saveza sliejpih, Goran Macanović.

Macanović je podsjetio da je Generalna skupština UN-a 17. decembra 2017. godine i zvanično proglasila Međunarodni dan Brajevog pisma, danom podizanja svijesti o važnosti ovog pisma kao sredstva komunikacije u punoj realizaciji ljudskih prava za osobe potpuno i djelimično oštećenog vida.

"Svjetski dan Brajevog pisma obilježava rođendan Luja Braillea, rođenog u Francuskoj 1809, koji je izumio Brajevo pismo, široko korišćen taktilni sistem čitanja i pisanja za osobe oštećenog vida. Radi se o kombinaciji ispupčenih tačaka. Brajevi znakovi se dobijaju  kombinacijom  nekih od  šest tačaka, raspoređenih u dvije uspravne kolone po tri tačke, a moguće je dobiti 63 različite kombinacije tačaka. Brajevo pismo je neophodno za opismenjavanje i cjelo-životno učenje osoba oštećenog vida, njihovu slobodu izražavanja i mišljenja, kao i socijalnu inkluziju. To je u skladu s članovima 21. i 24. Konvencije UN-a o pravima lica s invaliditetom (CRPD) i ciljem održivog razvoja (SDG) 4, koji se fokusira na inkluzivan i pravedan kvalitet obrazovanja i promociju mogućnosti cjeloživotnog učenja za sve.

Proslavljajući Međunarodni dan Brajevog pisma, apelujemo i pozivamo sve relevantne subjekte u zemlji da dosljedno sprovode Marakeški sporazum, koji omogućava distribuciju Brajevog pisma i drugih pristupačnih materijala za čitanje. Svi zajedno smo u obavezi da osiguramo da Brajevo pismo ostane i dalje primjenljivo, da se širi njegova upotreba, ali svakako uz korišćenje novih uređaja i tehnologija", kazao je Macanović.

Istakao je da nije dovoljno deklarativno reći da je Brajevo pismo prepoznato kao jedino pristupačno za osobe oštećenog vida.

"Njegovom širom primjenom i upotrebom svih subjekata u društvu se jedino može pokazati istinska spremnost da se informacije i drugi materijali koji su namijenjeni javnosti, učine pristupačnim i osobama oštećenog vida putem ovog pisma. Ovim ćemo takođe temeljnije i dosljednije sprovesti i odredbe Konvencije UN o pravima lica s invaliditetom, ali i drugih pozitivnih propisa, koji obavezuju na veći nivo primjene i upotrebe Brajevog pisma u Crnoj Gori", kazao je Macanović.

Umjesto prebrojavanja osoba oštećenog vida koje koriste Brajevo pismo, potrebno je prema riječima Macanovića, omogućiti korišćenje Brajevog pisma u svim sferama svakodnevnice osoba oštećenog vida.

"Na kraju, moramo naglasiti i opet spočitati nadležnima u CG, što ni tokom 2021. nije pristupljeno i nije završena standardizacija Brajevog pisma za dva nova slova u našem jeziku, uprkos našim inicijativama, apelima, interesovanju i učešću u ovom procesu", zaključio je Macanović.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.