SZO: Krvnu plazmu ne koristiti u liječenju oboljelih od kovida-19
Ilustracija

SZO: Krvnu plazmu ne koristiti u liječenju oboljelih od kovida-19

Krvna plazma pacijenata koji su se oporavili od kovida-19 ne bi se trebalo da se koristi u liječenju oboljelih jer nema dovoljno dokaza da poboljšava njihove šanse za oporavak, poručila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Plazma onih koji su se oporavili od zaraze ne smanjuje ni potrebu za respiratorima, naglasio je SZO.

Teza je da bi upotreba plazme zbog antitijela koje sadrži mogla neutralizovati novi koronavirus, spriječiti njegovo repliciranje i ograničiti štetu na tkivu, objašnjava Rojters.

Nekoliko studija nije pokazalo nikakvu vidljivu korist u liječenju teško oboljelih. Ispitivanje u SAD prekinuto je u martu nakon što je utvrđeno da plazma vjerovatno neće pomoći pacijentima s blagim i umjerenim simptomima bolesti.

Metoda je ujedno skupa i dugo traje, istakao je SZO u saopštenju.

Panel međunarodnih stručnjaka izričito je preporučio da se plazma ne koristi u liječenju pacijenata s blagim oblikom bolesti, a ne bi se, po njima, trebala koristiti ni u liječenju pacijenata s teškim i kritičnim oblikom bolesti, navodi SZO.

Izuzetak su samo nasumična kontrolna ispitivanja, dodaju.

Preporuka je objavljena u British Medical Journalu i zasniva se na dokazima iz 16 ispitivanja u kojima je učestvovalo 16.236 pacijenata s blažim, teškim i kritičnim oblikom zaraze kovidom-19.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.