Dramatična poruka ministra: U vodi do koljena upozorio da ostrvska zemlja tone(VIDEO)

Ministar Tuvalua u Pacifičkom okeanu poslao je dramatičnu poruku da ta ostrvska zemlja tone, dok je u odijelu stajao u vodi do koljena na mjestu gdje je prjie mnogo godina bio suv teren.

Kako prenosi BBC, ministar pravde, komunikacija i spoljnih poslova Sajmon Kofe jasno je ukazao na poguban uticaj klimatskih promjena sa kojima se Tuvalu danas suočava, kao i da će one pogađati i mnoge druge zemlje na svijetu.

Porast nivoa mora zbog klimatskih promjena već utiče na gubitak zemljišta i nedostatak vode za piće na ovim ostrvima.

Vlasti i stanovnici Tuvalua, male države u Polineziji, već se pripremaju za najgori scenario – potpuno potapanje ostrva.

Tuvalu ima devet malih ostrva i udaljen je oko 4.000 kilometara od Australije i Havaja. Najbliži susjedi su Kiribati, Samoa i Fidži.

„Najviša tačka iznad nivoa mora je četiri metra“, kaže Kofe za BBC Mundo.

Cijela zemlja ima 26 kvadratnih kilometara, gdje živi oko 12.000 ljudi.

Kao i Kiribati i Maldivi, Tuvalu je zemlja koja se sastoji od atola, zbog čega je posebno osjetljiva na globalno zagrijavanje. Teritorije ovih država su na koralnim grebenima u obliku prstena koji okružuju centralnu lagunu.

„Živimo na veoma ograničenim pojasevima zemlje… Sa porastom nivoa mora vidimo kako nestaju dijelovi ostrva“, upozorio je ministar i dodao da se Tuvalu suočava i sa jakim ciklonima i periodima suša.

Viša temperatura okeana dovela je do izbijeljenih koralnih grebena, vitalnih za zaštitu obale i mrešćenje ribe. Ostrvo je ugroženo i zbog prodora slane vode.

Okeanska voda prodire pod zemlju u određenim oblastima i to utiče na vodonosne slojeve, objasnio je Kofe, navodi BBC.

„Vodu za piće obično dobijamo od kiše, ali na nekim ostrvima su kopali i bunare za pristup podzemnim vodama. To danas nije moguće zbog prodora morske vode, tako da u osnovi zavisimo samo od kišnice“, rekao je zvaničnik.

Ostrvske države poput Tuvalua pozivaju na globalnu klimatsku akciju više od 30 godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.