Kandidatkinja za sudiju Ustavnog suda: Naknade majkama stečeno pravo
Perović

Kandidatkinja za sudiju Ustavnog suda: Naknade majkama stečeno pravo

Zamjenica ombudsmana i kandidatkinja za sudiju Ustavnog suda Zdenka Perović poručila je juče na intervjuu pred ustavnim odborom da su naknade majkama po osnovu materinstva stečeno pravo.

Ona je to kazala odgovarajući na pitanje poslanice Pokreta za promjene Jovanke Bogavac, koja ju je i pitala koji su joj motivi za prijavu na konkurs, na šta je Perovićeva rekla da želi da pomogne državi jer želi i da ostane ovdje.

Perovićeva je istakla kako smatra da pravnik nije kompletan ukoliko nema položen pravosudni ispit, te da iza nje ne stoji nijedna partija, već samo njena stručnost koju je pokazala u proteklom periodu.

Poslanika liberala Andriju Popovića zanimalo je da li može doći do poništenja izbora koji se održavaju u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju, jer država nema predsjednika Državne izborne komisije. Perovićeva je kazala da se zakon mora primjenjivati i da je ona zastupnik toga da sistem ne zavisi od jednog čovjeka.

"Može se desiti da budu poništeni izbori. U prilici smo da testiramo zakonski okvir i manjkavosti, a vi ste u prilici da to riješite",  kazala je Perovićeva.

Poslanika Demokrata Vladimira Martinovića zanimalo je mišljenje Perovićeve zašto je Ustavni sud pravno-politički sud, odnosno zašto postoji takvo mišljenje o njemu, te kako ona vidi razliku između građanina i podanika.

Perovićeva je kazala da sud ima reputaciju koja je plasirana u javnosti, a da se Ustavni sud nije potrudio da je demantuje.

"Ombudsman može da podnese Skupštini posebne izvještaje i obavijesti poslanike o takvim pojavama. Ustavni sud može da radi isto – da predloži bolja rješenja i pokrene mehanizme koji će izmijeniti legislativu", kazala je, između ostalog Perovićeva, dodajući da nije prisustvovala nijednom političkom pritisku, ali da se Ustavni sud nije potrudio da demantuje sliku u javnosti povodom pojedinih predmeta te da su sami doprinijeli negativnoj percepciji.

Poslanik SNP-a Dragan Vukić pitao je da li je Milo Đukanović prekršio Ustav kada je pozvao svoje pristalice da spriječe ustoličenje mitropolita Joanikija i 5. septembra bio na neprijavljenom skupu, zbog čega je reagovala njegova koleginica iz DPS-a Jovanka Laličić navodeći da je dogovor da se ne postavljaju pitanja o postupcima koji su već pokrenuti pred Ustavnim sudom.

Reagovao je i Andrija Popović navodeći da 5. septembra nije bilo neprijavljenog skupa, već je to bio dostojanstveni skup, a predsjednik države nije bio na njemu.

Perovićeva je kazala da svako pitanje ima odgovor, te da je Vukić rekao jedno, Popović drugo, a da bi ona kao sudija morala da ima uvid u sve činjenice. Navela je da ne raspolaže svim elementima po tom pitanju da bi dala mišljenje, ali nema zazor da odlučuje po Ustavu i zakonu bez obzira o kome donosi odluku.

Izvor: Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.