Server: Beograd de fakto postaje autokratski saveznik autokratije
Server

Sve razvijenije partnerstvo sa Rusijom Srbiju udaljava od EU

Server: Beograd de fakto postaje autokratski saveznik autokratije

Profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins Danijel Server rekao je da sve razvijenije partnerstvo sa Rusijom Srbiju udaljava od Evropske unije i zapadnih vrijednosti i da time "Beograd de fakto postaje autokratski saveznik autokratije".

Server je to saopštio za Glas Amerike, komentarišući posjetu srpskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina Rusiji.

U saopštenju koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, osim ukazivanja na izrazito bliske odnose koje gaje dvije države, ukazano je da su Vulin i ruski zvaničnik Nikolaj Patrušev govorili i o takozvanim obojenim revolucijama, prenio je VoA.

"Jedino se neslobodne države boje građanskog nenasilnog protesta. Uspješne obojene revolucije su autohtone, čak i ako pojedine imaju koristi od međunarodne podrške", rekao je Server.

Stručnjak je upozorio da najizraženije posljedice svega što se dešava snose građani Srbije koji su, kako kaže, sputani u slobodnom izražavanju.

"Vašington i Brisel do sada nijesu željeli da djeluju usljed bojazni da će alternativa u Srbiji biti gora. Taj stav bi se, naravno, mogao promijeniti. Srbija se definitivno okreće Rusiji i Kini, koje neće kritikovati njenu kleptokratsku autokratiju. Sve to bi moglo biti nalik situaciji u Bjelorusiji u kojoj vlada autokrata bez trunke legitimiteta, koji se oslanja na proizvoljnu silu da bi ostao na vlasti", zaključio je Server.

Prethodni vikend u Srbiji su bili protesti i blokade u Srbiji zbog zakona o referendumu i eksproprijaciji. Ponovo je vidjena upotreba policijske sile prema demonstrantima, ali je bilo primetno i odsustvo policije tamo gde su se dešavali napadi na učesnike protesta, navodi Glas Amerike i dodaje da su novi protesti zakazani za sutra.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.