Za ubistvo Ćuruvije presuđeno ukupno 100 godina zatvora
Slavko Ćuruvija

Pripadnicima Tajne policije

Za ubistvo Ćuruvije presuđeno ukupno 100 godina zatvora

Ukupno 100 godina zatvora presuđeno je bivšim pripadnicima Službe resora državne bezbjednosti (SDB) Srbije za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Sudsko vijeće Specijalnog suda u Beogradu izreklo je kazne od 30 godina Radomiru Markoviću i Milanu Radonjiću, dok su Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni na 20 godina.

Predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, izjavio je pred sudom, nakon izricanja presude, da je zadovoljan izrečenom ukupnog kaznom od 100 godina zatvora.

Advokat Slobodan Ružić, koji u postupku zastupa djecu Slavka Ćuruvije, Jelenu i Radeta Ćuruviju, rekao je da su i oštećeni zadovoljni donijetom odlukom suda.

"Mi smo očekivali da će ponovo biti donijeta osuđujuća presuda, i očekivali smo da će sud zauzeti isti stav kao prethodni put, i to zbog toga što u ponovljenom postupku nije bio iznijet ni jedan novi dokaz“, rekao je advokat Ružić.

Advokatica okrivljenih agenata Državne bezbednosti Milana Radonjića i Ratka Romića, Zora Dobričanin, izjavila je pred sudom nakon izricanja presude, da su njeni klijenti nevini.

"I nakon današnjeg suđenja svima je jasno da ubice Slavka Ćuruvije nijesu danas bile u sudnici“, rekla je Dobričanin.

Nakon ove presude moguća je žalba, ali Apelacioni sud ovu odluku može samo da preinači ili potvrdi. Nije moguće ponovo pokretanje spora.

Ova presuda je izrečena 22 godine nakon ubistva. Istraga o ubistvu novinara i izdavača Slavka Ćuruvije, počela je 2001. godine, za vrijeme vlade ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića.

Prvo suđenje za ubistvo Ćuruvije počelo je u junu 2015. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.