Jelena Borovinić Bojović

Borovinić Bojović saopštila

"Omikron soj nije registrovan u Crnoj Gori, preminuli vakcinisani u prosjeku imali 75 godina"

Novi soj korona virusa omikron još uvijek nije registrovan u Crnoj Gori, ali moramo očekivati da će se pojaviti, jer ne možemo posmatrati zemlju kao izlovan sistem, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović.

Ona je saopštila da je neozbiljno vjerovati da se omikron neće pojaviti i u našoj državi.

“Na uzorcima koji su rađeni do sredine novembra pouzdano znamo da omikron nije detektovan u Crnoj Gori, kao što nije detektovan ni Delta plus soj”, navela je ministarka zdravlja, u emisiji Link na RTCG.

Kako dodaje Borovinić Bojović, nastavljaju rad i ovih dana prikupljaju se i analiziraju novi uzorci.

“Za sada, ovo što je do sada detektovano, omikron nije detektovan u Crnoj Gori. Moramo očekivati da će se on pojaviti, jer ne možemo posmatrati zemlju kao izlovan sistem”, poručila je Borovinić Bojović.

U svakom slučaju, kako dodaje, vakcine štite i mnogo smo sigurniji, ako smo vakcinisani.

“Mogućnost obolijevanja i od omikrona je svakako manja ako ste vakcinisani. U kojem procentu tačno vakcine koje su dostupne štite od omikrona, stručna javnost se nije još izjasnila, to očekujemo uskoro”, poručila je Borovinić Bojović.

Ona je poručila i da građani ne treba da se vode nivoom antitijela, već da je vakcinacija jedini izlaz.

Preminuli vakcinisani u prosjeku imali 75 godina

Nijedna osoba preminula od korona virusa u Crnoj Gori mlađa od 40 godina nije bila vakcinisan, prosjek godina onih koji su preminuli, a bili su vakcinisani je 75, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, gostujući u emisiji Link na Javnom servisu.

Podsjetila je i da je zaštita od obolijevanja od kovida nakon dvije doze vakcine 93,38%, što je kako kaže visok procenat.

Među građanima koji su dobili obje doze oboljelo je njih 6,62%, a život izgubilo 0,07%.

“Ovi podaci nam nesumnjivo govore u prilog značaja vakcinacije i poštovanja mjera”, poručila je Borovinić Bojović.

Od Ministarstva pravde čekaju dodatna pojašnjenja

Ranije je uvođenje Nacionalne digitalne kovid potvrde u javnoj upravi odgođeno do definitivnog izjašnjenja Ministarstva pravde. Ministarka je saopštila da su preliminarno mišljenje dobili, ali su tražili dodatna pojašnjenja.

“Upravo naredne sedmice imamo niz sastanaka u Ministarstvu pravde na kojima ćemo sučeliti mišljenja i na taj način, ja sam sigurna, doći do najvalidnijeg rješenja”, poručila je Borovinić Bojović.

Ona je poručila da je važno da se sačuva zdravlje građana, ali i poštovanje Ustava Crne Gore.

Aktuelna epidemiološka situacija je, kako navodi, rezultat mutagenih formi Kovida 19.

Ministarka je poručila da zdravstveni sistem daje sve od sebe i više od mogućnosti u borbi sa koronom.

“U okviru EU, broj zaraženih u Crnoj Gori je manji nego u Češkoj, Belgiji, Austriji, Sloveniji, Danskoj i Hrvatskoj. Kada govorimo o smrtnosti u Crnoj Gori u posljednjih sedam dana, smrtnost je niža nego u Mađarskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Slovačkoj i BiH”, saopštila je Borovinić Bojović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.