Rekordan kapitalni budžet za narednu godinu ide u prilog poboljšanju života građana
Miodrag Vujović, Foto: Mediabiro

Rekordan kapitalni budžet za narednu godinu ide u prilog poboljšanju života građana

Rekordan kapitalni budžet za narednu godinu, koji ima 117 novih projekata, išao bi prilog poboljašanju života građana u Crnoj Gori, ukoliko bi se sve to realizovalo, ocijenio je Miodrag Vujović iz organizacije KOD.

"Svakako da raduje povećanje od 248 miliona eura i 117 novih projekta, jer sve to ide u prilog tome da kvalitet života u Crnoj Gori bude poboljšan, ukoliko se naravno sve to realizuje“, kazao je Vujović.

Vujović je, komentarišući Predlog budžeta za narednu godinu, rekao da ukoliko nije dogovoreno to da će parlamentarna većina, koja je izabrala ovu Vladu, glasati za budžet onda će mnoga očekivanja biti iznevjerena.

"Sve što ide u prilog poboljšanju životnog standarda građana treba podržati, ali u ovom slučaju fali više podataka kako bi mogli dati neke analize i smjernice kako mi vidimo stvari“, istakao je Vujović.

Sve što je do sada izloženo, Vujović kaže da fino zvuči.

"Ali je potrebno sagledati gdje se mi kao država i ekonomija trenutno nalazimo. Stanje je takvo da su cijene u prvih šest mjeseci porasle za preko tri odsto, imali smo preko 14 povećanja cijena goriva, imali smo uvoza preko dvije milijarde,  a izvoza više od 300 miliona“, kazao je Vujović.

On poručuje da je potrebno pronaći način kako bi se u Crnoj Gori otvorilo što više novih radnih mjesta i da se socijalna davanja smanje zaposlenjem tih ljudi.

Vujović je rekao da je 2019. godine bilo zaposleno oko 215 hiljada ljudi, a ove godine 145 hiljada.

"Ovo je alarm koji treba da probudi cjelokupno društvo i Vlada treba da se ozbiljno pozabavi preglomaznom javnom upravom“, kazao je Vujović.

Vujović je rekao da u slučaju da budžet ne bude usvojen, onda treba tražiti odgovornost.

"Treba tražiti odgovornost i od parlamentarne većine koja nije izglasala budžet, tako i od Vlade koja unaprijed nije obezbijedila podršku u parlamentu“, istakao je Vujović.

Vujović je, komentarišući izjavu ministra finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić da se od turizma sledeće godine očekuje prihod od milijardu eura, rekao da potrebno prvo da svi budu svjesni da je otvaranjem granica Crna Gora imala dobre prihode od turizma, ali i veliki broj novih slučajeva koronavirusa.

“Potrebno je znati da je turizam kao grana vrlo ranjiva na ta epidemiološka pomjeranja i da to neće zavisiti samo od korona situacije u Crnoj Gori, već u cijelom svijetu”, ocijenio je Vujović.

On je podsjetio da se država odriče primitaka za zdravstvo što planiraju da nadoknade iz povećanje naplate PDV-a.

“U tom slučaju privredna aktivnost i naplatna vrijednost bi morale da porastu za trećinu. To je svakako plan koji ambiciozan i ukoliko bude dostignut, onda bi trebalo odati priznanje Vladi, a ukoliko ne bude onda to neće biti dobro”, zaključio je Vujović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.