Papa Franja novinarima: Hvala što pišete o tome šta nije dobro u Crkvi
Papa Franjo

Papa Franja novinarima: Hvala što pišete o tome šta nije dobro u Crkvi

Papa Franjo obratio se javnosti kako bi pohvalio "misiju" novinara i novinarstva te im se tom prilikom zahvalio što su pomogli u razotkrivanju seksualnih skandala u Crkvi, piše CNN.

Papa je naglasio važnost kvalitetnog angažmana novinara, govoreći kako je važno da oni redovno izlaze na teren i istražuju šta se dešava u vanjskom svijetu jer se jedino tako mogu suprotstaviti dezinformacijama koje šire pojedine internetske stranice.

"Hvala vam što govorite o tome šta u Crkvi nije kako bi trebalo biti, jer nam tako pomažete da takve stvari ne guramo pod tepih. Osim toga, na taj način dajete glas žrtvama zlostavljanja, na čemu sam vam izuzetno zahvalan", rekao je Papa.

Podsjetimo da je nekoliko novinara razotkrilo skandal o svješteničkom seksualnom zlostavljanju koje je Rimokatolička crkva prvobitno željela da sakrije.

Ovi skandali su na svjetske naslovnice dospjeli 2002. godine, kada je The Boston Globe objavio nekoliko članaka u kojima je razotkrio obrazac svješteničkog zlostavljanja maloljetnika.

Od tada Crkvu ne prestaju da potresaju skandali, a posljednji je otkriven u Francuskoj - gdje je nedavno otkriveno kako su tamošnji svještenici u posljednjih 70 godina seksualno zlostavljali više od 200.000 djece.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.