Kršenje epidemioloških mjera zabilježeno tokom litije u Pljevljima
Foto: Goran Malidžan/Vijesti

Kršenje epidemioloških mjera zabilježeno tokom litije u Pljevljima

Vjerske obrede uz prisustvo građana na otvorenom moguće je obavljati uz obezbjeđivanje najmanje 4 kvadratna metra po osobi. Obavezno je i pridržavanje mjera koje se odnose na pravilno nošenje maske i održavanje distance od dva metra, a zabranjeno je zadržavanje duže od 30 minuta.

Mjerama je obavezno i nošenje maske na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje dva metra, kao i držanje fizičke distance. Fizička distanca podrazumijeva održavanje razmaka od najmanje dva metra među licima koja nisu članovi istog domaćinstva.

Institut za javno zdravlje danas je saopštio da je posljednjom analizom uzoraka utvrđeno da je juče u Pljevljima registrovano 13 osoba pozitivnih na koronavirus. U Pljevljima su u posljednja 24 sata od posledica koronavirusa preminule dvije osobe.

Litija, kojoj je prisustvovalo više hiljada građana je nakon večernje liturgije od crkve Svete Petke prošla ulicama 1. decembra, Mila Peruničića, Ulicom kralja Petra I, a potom Tršovom ulicom, nakon čega su okupljeni ponovo došli pred hram gdje je lomljen slavski kolač. Za vrijeme litije članovi crkvenog hora pjevali su duhovne pjesme. Kum slave ove godine bila je porodica Vjekoslava Đurovića.

 

5369315pljevlja4ff

Foto: Goran Malidžan/Vijesti

Proslava krsne slave hrama, počela je predprazničnim bdenijem, a vladika Atanasije sa sveštenstvom i monaštvom SPC i jutros je je služio liturgiju u crkvi Svete Petke u centru grada.

Nakon litije na trgu Patrijarha Varnave organizovan je koncert kojem je prisustvovao veliki broj gradana, pišu Vijesti.

Praznik Svete Petke u Pljevljima se slavio kao krsna slava grada do 1945. godine u znak zahvalnosti Svetiteljki za oslobođenje od turske okupacije 1912. i austrijske 1918. godine.

Od 2000. godine je obnovljena praznična litija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.