Pokret nesvrstanih 2021

Šta novim diplomatama znače osnivači Tito, Naser i Nehru

„Tito, Naser i Nehru su naši očevi", kaže Marikruz Evuna Andeme iz Ekvatorijalne Gvineje.

Ona je samo jedna od diplomatkinja koje učestvuju na samitu u Beogradu kojim se obiljeležava 60. rođendan Pokreta nesvrstanih, čiji su osnivači bili Josip Broz Tito, lider socijalističke Jugoslavije, Gamal Abdel Naser, predsjednik Egipta i Džavaharlal Nehru, premijer Indije.

Na vrhuncu Hladnog rata i zategnutih odnosa Moskve i Vašingtona, u jugoslovenskoj prijestonici okupili su se čelnici država koje su željele da ostanu izvan blokova.

Tada je u Beogradu održana prva konferencija Pokreta nesvrstanih.

Iako se svijet mijenja, kao i odnosi između zemalja, nove diplomate pokušavaju da očuvaju stare ideje.

„Sjećamo se ova tri lidera, iako je 60 godina prošlo. Oni su branili našu slobodu i nezavisnost od svih", kaže za BBC Ahmad Alsati iz Bahreina.

„Veoma smo ponosni".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.