Dani Rumunije u Crnoj Gori od 1. do 5. oktobra na Cetinju
Prijestonica Cetinje

Dani Rumunije u Crnoj Gori od 1. do 5. oktobra na Cetinju

Ambasada Rumunije u Crnoj Gori u saradnji sa Prijestonicom Cetinje organizovaće od 1. do 5. oktobra na Cetinju manifestaciju "Dani Rumunije u Crnoj Gori“.

Program, koji počinje sjutra u podne na Dvorskom trgu, otvoriće ambasador Viorel Ardeleanu i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan.

Građani i posjetioci Cetinja moći će da probaju rumunsku hranu i vina, kao i da uživaju u djelima rumunskih kompozitora koja će izvoditi profesori Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore Žana Lekić i Oleksij Molčanov.

"U 18 časova u prostorijama Biznis centra biće organizovana promocija monografije "Rumunija i Crna Gora“. U programu će učestvovati ambasador Viorel Ardeleanu, publicista Borislav Boro Cimeša, autor monografije Longhin Muncean i novinar Calin Neascu", navodi se u saopštenju Prijestonice.

U istom prostoru, u subotu 2. oktobra, sa početkom u 20 časova biće prikazan igrani film "Filantropica“. Profesorica Maja Bogojević sa Fakulteta vizuelnih umjetnosti prije projekcije daće kratak osvrt na film.

U ponedjeljak, 4. oktobra, gradonačelnik Aleksandar Kašćelan i njegov rumunski kolega Gabriel Plesa potpisaće sporazum o bratimljenju Cetinja i grada Alba Julija. Potpisivanje će biti organizovano u svečanoj sali Prijestonice Cetinje.  

"Istog dana u poslijepodnevnim satima planirano je poetsko veče u Narodnoj biblioteci i čitaonici “Njegoš”. Program počinje u 17 časova, a učestvuju pisac i počasni konzul Crne Gore u Rumuniji Ion Deaconescu, pjesnik Sreten Vujović i profesorica Milica Rajković. Stihove na rumunskom jeziku kazivaće Gabriela Elena Sekulović, a na crnogorskom glumica Ivana Mrvaljević, uz muzičku pratnju Danila Ivanovića na gitari", zaključuje se u saopštenju Prijestonice. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.