Galić: Za sada nema potrebe za zatvaranjem svih škola
Igor Galić

"Pratimo preporuke SZO-a i UNCIEF-a oko obrazovnih ustanova"

Galić: Za sada nema potrebe za zatvaranjem svih škola

Transmisija obolijevanja od korona virusa u crnogorskim školama nije za sada zabrinjavajuća da bi se cijeli školski sistem zatvarao, kazao je direktor IJZCG Igor Galić, za Radio Crne Gore.

"Za sada se ne pokazuje neka transmisija koja bi bila zabrinjavajuća da bi se zatvarao cijeli školski sistem. Pratićemo lokalno, po školama i odjeljenima situaciju i davati preporuke, i u skladu sa tim će se i ponašati obrazovne institucije“, kazao je Galić, u emisiji „Radio ordinacija“.

On podsjeća da je po preporukama zauzet stav da škole moraju ostati otvorene, te da je potrebno učiniti sve da djeca idu na nastavu u škole.

"Za sada, imajući u vidu da smo zauzeli stav na osnovu preporuka UNICEF-a i SZO da škole budu otvorene, i da učinimo sve kako bi naša djeca bila u tim objetima, za sada pratimo situaciju. Svakako da smo očekivali da će biti povećan broj obolijevanja u školama“, kazao je Galić.

Govoreći o epidemijskoj situaciji u Crnoj Gori, Galić je kazao da se nalazimo u osjetljivoj fazi kada smo dostigli maksimum u obolijevanju.

"Sve procjene koje se odnose na budući period su vrlo neizvjesne i to će zavisiti od nas samih i od toga na koji način i u kojem obimu ćemo se pridržavati mjera“, naveo je Galić.

Nezahvalno je, dodaje on, procjenjivati kada će doći do pada broja zaraženih.

"Zdravstveni sistem ne može samostalno, bez građana i bez ostalih djelova društva, epidemiju da vrati u normalne tokove“, naveo je Galić i dodao da je zbog toga potreban sveobuhvatan odgovor društva.

"Masovna okupljanja nose veliki rizik, a kontrola mjera se ne može očekivati da bude efikasna ako sami građani, ugostitelji, privreda, ne pomogu jedni drugima“, poručio je Galić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.