Besplatna kontracepcija za žene do 25 godina
Ilustracija

Besplatna kontracepcija za žene do 25 godina

Francuska će od naredne godine omogućiti besplatnu kontrolu rađanja za žene starosti do 25 godina, na osnovu nove mjere koja će državu koštati 21 milion eura godišnje, potvrdio je danas francuski ministar zdravlja Olivije Veran.

Kako je navedeno mjera će takođe uključivati besplatne ljekarske preglede u vezi sa kontracepcijom, a počeće 1. januara.

"Kod nekih mladih žena postoji pad upotrebe kontracepcije i to uglavnom iz finansijskih razloga", izjavio je Veran za televiziju "Frans 2", prenosi Rojters.

On je naglasio da je nedopustivo da žene ne mogu da se zaštite i da ne mogu da imaju pristup kontracepciji, ako žele da naprave takav izbor, zato što im je to preskupo.

Najava nove politike dolazi u trenutku kada se vlada predsjednika Emanuela Makrona priprema za izbornu kampanju 2022., a do sada je starosna granica za besplatan pristup kontracepciji u Francuskoj bila 18 godina.

Pobačaji u Francuskoj takođe su besplatni za sve žene i djevojčice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.